Kako zaštititi podatke na računaru?

11/10/2018 15:08

Kako zaštititi podatke na računaru?

Ukoliko želite dodatno da zaštitite podatke na svom računaru, primenite sledeće korake.

Evo kako da zaštitite podatke koje čuvate na računaru.

Šta treba da uradite?

Sve što vam treba je aplikacija 7-zip i deset minuta slobodnog vremena.

Mogućnosti 7-zip app-a, idu dalje od kompresije datoteka, naime on omogućava korisnicima postavljanje lozinke na sve arhivirane datoteke. Na ovaj način štite se memorisani podaci.

Skinite i instalirajte aplikaciju, a zatim kliknite na Start i 7zip. Prikazaće vam se nekoliko predloga, a vi izaberite 7-zip File Manager.

Nakon što kliknete na ovu opciju, pronađite mapu ili datoteku koju želite da zaštitite, pa zatim kliknite na nju i na “Add” opciju, koja se nalazi na samom vrhu prozora.

Unesite novu lozinku u polju za enkripciju i kliknite OK. Obavezno još jednom proverite lokaciju u kojoj ćete sačuvati mapu. ZIP treba da nosi naziv identičan onom s izvorne mape.

Kada “upakujete” datoteku, izbrišite original.

Ukoliko želite da odzipujete datoteku, izaberite 7-Zip >Extract Here. Program će pre akcije tražiti da upišete lozinku.

Kako sakriti datoteku?

Kada stavite lozinku na podatke, možete ih sakriti. Desnim klikom kliknite na mapu ili datoteku koju želite da sakrijete, a potom odaberite Properties i označite opciju Hidden. Primenite promene klikom na Apply i OK.

Vaša mapa bi nakon toga trebalo da nestane.

Ukoliko želite ponovo da je vidite, otvorite File Manager i izaberite View karticu. Promenite stavke odabirom Options > Change folder and search options. Kliknite opciju prikaza nevidljivih datoteka, odnosno ‘Show hidden files, folders and drives’. Zatim na Apply i OK.

11/10/2018 15:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments