Saveti budućim doktorima

18/03/2015 14:19

Saveti budućim doktorima

Stručni saveti starijih i iskusnijih kolega svakako mogu dobro doći. O tome kako postati uspešan student medicine, šta je najbolje za koncentraciju i pamćenje pri učenju, ali i o osobinama dobrog doktora, pričali smo sa doktorom Bobanom Milekićem, osnivačem Opšte bolnice IMPULS.

Za početak, recite nam nešto o Vama i Vašoj klinici?

Klinika Impuls počela je sa radom 2003. godine kao poliklinika, a stalnim ulaganjem u opremu i kadar postala je Opšta bolnica IMPULS. U našoj bolnici možete uraditi sve specijalističke preglede, kompletnu dijagnostiku i drugo. Poseduje dve velike operacione sale od kojih je jedna laparoskopska – dakle mogu se izvršiti mnogi operativni zahvati. U okviru naše bolnice postoji laboratorija, stomatologija i apoteka.

Koliko je teško upisati medicinski fakultet u Beogradu?

Za upis na medicinski fakultet u Beogradu potrebno je dobro se spremiti za prijemni ispit. Priprema mora biti temeljna, a pored toga i prosek u školi je ključni faktor pri upisu. Na medicinski fakultet upisuju se uglavnom zaista odlični učenici.

Koje su osobine potrebne za uspešnog studenta medicine?

Studije medicine, pored toga što traju duže od ostalih, veoma su naporne i podrazumevaju puno truda i rada svakog dana. Rekao bih da je najbitnije da student bude odgovoran i vredan, jer su to osobine koje mora negovati kako bi, nakon studija, postao i dobar doktor.

Da li imate neke korisne savete za studente koji žele da steknu što više prakse u toku studija?

Praksa je veoma bitna, ali bez prethodnog teorijskog znanja, ne može biti efektna. Savetujem studentima da svaki trenutak na vežbama iskoriste, da upijaju svaku reč asistenta i prate svaki njegov pokret. Kroz praksu se stiče najbolje iskustvo, a u medicini je iskustvo izuzetno bitno.

Na mnogim portalima možemo pročitati razne savete za bolje pamćenje. Imate li Vi neke konkretne predloge koji mogu olakšati učenje studentima?

Pamćenje i koncentracija su dragoceni za vreme studija, ali i kasnije, u poslovnom svetu. U svakom slučaju, bitno je da organizam bude zdrav. Studentima savetujem da se redovno hrane. To je osnova. Ne bi trebalo unositi previše hrane, nego samo onoliko koliko je potrebno, ali da to bude redovno. Pored toga, moram da napomenem i da je redovan unos tečnosti veoma bitan.

Za pamćenje dobro je jesti orahe, a kao izvor energije – glukoza je neophodna. Učenje, pamćenje i razmišljanje takođe troše energiju, zato je potrebno da unosimo dovoljno korisnih namirnica kako bi pomogli organizmu da funkcioniše na najbolji način.

Kako ishrana i unos tečnosti utiču na rezultate u učenju? Koja je voda kvalitetnija po Vašem mišljenju – flaširana ili gradska voda?

Kvalitetna ishrana može samo poboljšati rad mozga i pomoći našem organizmu da iskoristi svoj potpuni potencijal. Što se tiče vode – trebalo bi piti svu vodu koja se nalazi na naše, tržištu. Ono što bih savetovao je da se voda koju konzumiramo svakodnevno povremeno menjamo zbog različite koncentracije elektrolita i minerala. Na taj način, od svake vode iskoristćemo ono najbolje.

Koje specijalizacije su po Vašem mišljenju trenutno najinteresantnije na domaćem tržištu rada?

S obzirom na to da je broj većine stručnjaka u opadanju i da smo u deficitu sa doktorima koji su stručni u svojoj oblasti, predlažem studentima da specijalizacije odaberu prema sopstvenim afinitetima. Stručnjaka i dobrih doktora nikada neće biti previše.

Koji su Vaši kriterijumi za zapošljavanje medicinskog osoblja?

Pri zapošljavanju, pored toga što želim stručan kadar koji poseduje znanje na visokom nivou, gledam i druge karakteristike koje bi mogle biti veoma korisne u ovom poslu, kao što su elokventnost i oštroumnost, ali za rad sa ljudima potrebno je biti i plemenit, prijatan, domišljat.

18/03/2015 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments