Šta bi trebalo posavetovati studente na početku studiranja?

19/04/2020 15:46

Šta bi trebalo posavetovati studente na početku studiranja?

U odnosu na upisivanje srednje škole, kada tinejdžer u potpunosti nije svestan promena koje mu se dešavaju, student/kinja je zreliji/a, i smatra se da je njegov/njen izbog odgovorniji. Studiranje nikad nije lako, bez obzira na to koje studije su u pitanju, a zahtevaće poseban trud i posvećenost narednih nekoliko godina. 

Postoji li način na koji možemo da ga/je posavetujemo?

Da li je dovoljno reći srećno?

Srećno je toliko uopštena fraza koja može da zvuči usputno i nespretno. Za jedan jako važan period u životu, potrebno je razmisliti o savetima koji mogu biti primenljivi.

Studiranje je stresno i u jednom momentu će se student/kinja sigurno zapitati šta mu/joj je to trebalo i pomisliće da nisu dovoljno spremni ili sposobni za to. Kada vam se to desi, imajte na umu da je to samo panika

Evo kako da olakšate sebi, ali i kako da posavetujete nekoga ko je na početku studiranja.

Organizacija je univerzalni savet za svaku vrstu posla, pa i za studiranje. Postavite sebi realne ciljeve, nemojte se preceniti ni potceniti. Vi najbolje poznajete sebe, pa se organizujete shodno svojim mogućnostima.

Nakon organizacije, imajte na umu da su radne navike veliki procenat uspešnosti izvršavanja svih obaveza u toku studiranja. Bitno je da ste redovni u učenju, dok kampanjsko učenje može da bude kontraproduktivno na duge staze i može da optereti vaš organizam. Kod takvog vida učenja uglavnom se uči na brzinu, uz malo pauza i spavanja, što može da se vrati kao bumerang. 

Isto tako, težina pojedinih fakulteta ne omogućava kampanjsko učenje, jer se ne postiže savladavanje materije. Iskoristite znanje koje imate, improvizujte ponekad, pronađite sopstvene primere i ne zaostajte – budite u toku.

Studiranje i učenje ne poništavaju privatni život. Obavezno morate da imate vremena za sebe, prijatelje i svog partnera/ku. Procenite koliko je vremena potrebno za spremanje kolokvijuma i ispitna za vreme ispitnog roka i na osnovu toga organizujete vreme i van tih obaveza.

Dok pravite plan za predstojeći ispitni rok, imajte na umu da ne morate položiti sve ispite, da ne morate čak ni izaći na sve ispite. Međutim, ukoliko imate osećaj da bi trebalo bar da pokušate, ne ignorišite ga. Ukoliko izađete, postoji mogućnost da položite, ili bar da vidite kako izgleda polaganje.

19/04/2020 15:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments