Pokretanje policijske istrage na Filozofskom fakultetu zbog blokade

16/01/2015 10:33

Pokretanje policijske istrage na Filozofskom fakultetu zbog blokade

Dekan Filozofskog fakulteta podneo je zahtev javnom tužilaštvu da se pokrene istraga i da policija ispita učesnike blokade ovog fakulteta, koja je okončana 9. januara.

Nakon optužbi dekana, podneto je osam krivičnih prijava zbog napada, pretnji, remećenja javnog reda i mira. Policija će izvršiti istragu kojom će se pokazati da li su studenti nasrtali na profesore i kolege, da li su uništavali imovinu, vređali i pretili i da li ima potrebe za podnošenjem još krivičnih i disciplinskih prijava.

– Javnom tužilaštvu smo podneli zahtev i tu se završava naš posao. Ostalo treba oni da rade – kaže za dekan profesor dr Miloš Arsenijević. – Možda će studenti i profesori biti pozivani na saslušanja, možda će nam tražiti dokazni materijal ili snimke. To nema veze sa fakultetom. U svakom slučaju ćemo sarađivati – dodao je dekan Filozofskog fakulteta.

Ako protiv studenata budu podnešene disciplinske prijave, oni mogu biti izbačeni sa fakulteta. Studenti se nadaju da do ovoga neće doći, da će biti povučene krivične prijave a da novih neće biti.

– Znamo da se dekan konsultovao sa advokatima i da su mu rekli da se ne krši autonomija fakulteta ako policija bude sprovodila istragu. Iskreno, ne znamo šta nam je gore, krivične ili disciplinske prijave. Zbog drugih možemo da budemo izbačeni sa fakulteta – kažu studenti iz Samoorganizovanog studentskog pokreta.

Samoorganizovani studentski pokret će sazvati zbor ukoliko bude potrebe za novim akcijama, odnosno ako fakultet ne bude povukao stare prijave i ne bude obustavio disciplinski postupak.

Izvor: Novosti

16/01/2015 10:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments