Zašto se mladi talenti ne vraćaju u Srbiju?

18/07/2013 14:09

Zašto se mladi talenti ne vraćaju u Srbiju?

Nije određena cifra koliko mladih godišnje napusti Srbiju, uglavnom su to visoko obrazovni ljudi koji bolji posao nalaze van granica naše zemlje.

Najviše u svet odlaze matematičari kako bi upisali svetske univerzitete, gde većina njih i ostane, svaki deset učenik Matematičke gimnazije nastavlja svoje školovanje u inostranstvu, matematičari napuštaju svoju zemlju manje nego pre ali svake godine ode jedan dobar deo matematičara u svet.

“Prevashodno je razlika u mogućnosti nalaženja posla, kao i u praksi, jer su na stranim fukultetima studenti praćeni od početak studija i na kraju kompanije biraju i zapošljavaju najbolji kadar” kaže Bojan Aranđelović iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Aranđelović je upoznat sa time kako je to sticati znanje van svoje zemlje.

Oni koji žele da se vrate imaće mnogo prepreka, neke od stranih diploma se u Srbiji ne priznaju i znanje koje vraćaju u svoju zemlju se dovoljno ne ceni.

“Ono što njih dosta pogađa je to što u našoj zemlji nisu važni rezultati koji se postižu, već partijska povezanost i dok društvo ne bude bazirano na meritokratiji to će ih naterati da odu i sprečavati one u dijaspori da sarađuju sa svojom zemljom” navodi Tanja Pavlov iz Grupe 484.

Pojedine institucije poput Srpske akadmije nauka i umetnosti i Matematički institut se trude da mlade talente zadrže u svojoj zemlji i da im pruže najbolje radno mesto.

18/07/2013 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments