Zašto treba da jedete šparglu

18/05/2022 11:34

Zašto treba da jedete šparglu

Špargla ili “hrana kraljeva”, kako je mnogi zovu, je jedno od najzdravijih i  najpreporučljivijih povrća za zdrav organizam. 

Može se koristiti kao pomoćno sredstvo za smanjenje bolova i upala u telu.  

Ova namirnica se koristi još od antičkog doba zbog svojih afrodizijačkih efekata. Bogata je vitaminima i esencijalnim mineralima, kao što su gvožđe, kalijum, bakar ili selen, a poseduje i veliki broj drugih blagotvornih dejstava za zdravlje organizma.

Špargla je dobra i za srce, s obzirom na to da je bogata vitaminima B i K. Redovnim konuzmiranjem ovog povrća nećete imati problema sa ugrušcima krvi i regulacijom hemocisteina, koji ako ga previše ima u organizmu, može predstavljati problem za zdravlje srca.

Konzumacijom ove namirnice, smanjujete rizik od oboljevanja od dijabetesa tipa 2, koji se pojavljuje kada postoji neka upala u organizmu. Pošto špargla ima antiupalno dejstvo, njegovo konzumiranje smanjuje rizik od dijabetesa, ali i kamenja u bubregu. Ovo povrće deluje kao prirodni dijuretik i pomaže organizmu da eliminiše so, višak tečnosti i toksine.

Špargla je dobra za probavu, pošto sadrži povišenu količinu vlakana i proteina, a ovo utiče na digestivni trakt. Ona se preporučuje trudnicama, pošto, zahvaljujući povišenom sadržaju folne kiseline, utiče na normalan razvoj fetusa u toku trudnoće. 

Špargla je dobra za zdravlje mozga. Sadrži folnu kiselinu i vitamin B12. Takođe je dobra za vid, s obzirom na to da sadrži vitamin A. 

Pošto sadrži dosta vitamina K, ovo povrće pomaže u očuvanju zdravlja kostiju. Dobra je za prevenciju osteoporoze i osteoartritisa.

Ova namirnica vam može pomoći i da oslabite, s obzirom na to da jedna porcija sadrži oko 11% dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna pokreću probavni sistem i pružaju osećaj sitosti na duži vremenski period. Takođe, jedna porcija ovog povrća sadrži samo 40 kalorija, ali i kalijum, koji utiče na eliminaciju masti u predelu abdomena. 

18/05/2022 11:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments