Kofein kao pomoć u svakodnevnici

20/04/2023 11:29

Kofein kao pomoć u svakodnevnici

Kofein na ceo organizam može da deluje blagotvorno ukoliko se uzima umereno, jer određena doza može pomoći u koncentraciji, pospešuje kogniticne funkcije, oslobađa od stresa, a može i da smanji rizik od nastanka nekih bolesti.

U manjoj ili većoj meri kofein se može naći u mnogim namirnicama koje svaki dan konzumiramo, zbog čega bi trebalo malo više obratiti pažnju na to šta i kada unosimo u svoj organizam.

Ovo su namirnice koje svakodnevno konzumiramo, a koje u sebi imaju i kofein:

Čokolada

čokolada

Crna čokolada najbolja za energiju

Kakao sadrži kofein, pa tako i svaka čokolada ima određen procenat kofeina u sebi. Od svih čokolada, tamna ima sadrži najviše kofeina u sebi, pa je ova vrsta čokolada najbolja za podizanje energije u momentima kada umor počne da preovladava telom.

Pilule za mršavljenje

Kofein se nalazi i u pilulama za mršavljenje, ponekad i u prevelikim količinama, pa bi zbog toga trebalo pripaziti sa konzumacijom ovih pilula. Ponekad samo jedna pilula ima kofeina kao 12 šoljica kafe.

gazirani sokovi

Sokovi

Oni koji su malo osetljiviji na kofein ne bi smeli ni gazirane sokove da piju pred spavanje. Čak i u njima se nalazi kofein, a u nekim i 23 miligrama u 250 ml. Tako da je izvor kofeina, kad vam je potreban, i časa gaziranog soka.

Čajevi

Ukoliko želite da šoljicu kafe zamenite nečim, a da ipak dobijete isti efekat kao i posle kafe – razbuđivanje – možete popiti šolju zelenog ili crnog čaja. U ovim čajevima ima dovoljno kofeina da možete čajem potpuno izbaciti kafu, ukoliko je ne volite. Ono što ide čaju u prilog, u odnosu na kafu, jeste to što je on ipak malo blaži od kafe, pa vam neće poremetiti spavanje ukoliko ga popijete u kasnijim večernjim satima.

 

20/04/2023 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments