Zašto je trčanje važno?

14/08/2022 14:23

Zašto je trčanje važno?

Naučnici ističu da je trčanje aktivnost za koju su ljudi evolutivno namenjeni. 

Trčanje predstavlja korisnu i najzdraviju aktivnost.

Benefiti trčanja

Reč je o najefikasnijoj fizičkoj aktivnosti koja sagoreva kalorije, jača organizam i pozitivno psihološki utiče na pojedinca.

Kada se telo jednom navikne na ovu fizičku aktivnost, počećete da osećate i brojne korisne efekte.

Kardiovaskularno zdravlje

Fizička aktivnost kao što je trčanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Naime, svako ko redovno trči ima zdraviji kardiovaskularni sistem od onih koji to ne čine.

Stručnjaci ističu da čak pet minuta trčanja svakodnevno pozitivno utiče na zdravlje.

Sagorevanje kalorija

Tokom trčanja, sagorevamo višak kalorija u organizmu. Ovo je odlična fizička aktivnost za sve one koji hoće da se reše viška kilograma.

Utiče na depresiju i raspoloženje

Trčanje bilo kojom brzinom uticaće na poboljšanje raspoloženja, a stručnjaci ističu da je istraživanje pokazalo dugoročan pozitivan efekat ove aktivnosti u borbi protiv depresije.

Otporni na stres

Naime, sprovedene studije su pokazale da fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa. Veruje se da je reč o činjenici da se tokom aktivnosti kao što je trčanje otpuštaju neurotransmiteri – serotonini i norepinefrin, škoji pomažu mozgu pri stvaranju novih neurona.

Zdravija kolena

Ukoliko osećate bol u kolenu tokom trčanje verovatno je reč o signalu za preopterećenje ili loša forma. Međutim, stručnjaci navode da osteoartritis nije uzrokovan trčanjem, ono naime smanjuje šanse za njegovu pojavu.

14/08/2022 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments