Naučite kako da spavate kvalitetno

04/08/2015 14:33

Naučite kako da spavate kvalitetno

San je veoma važan za funkcionisanje celokupnog organizma. Tokom sna telo se odmara od celodnevne aktivnosti i priprema se za naredni dan.

Kako bi se vaše telo što bolje izborilo sa stresom i fizičkim naporima, potrebno je da san bude što kvalitetniji. Osim osam sata sna u toku noći, koliko je neophodno za odmor telu, san mora i da bude dubok kako bi se telo što bolje odmorilo.

Ukoliko poslušate sve ove savete i počnete da ih praktikujete svakog dana, naučićete kako da vaš san bude kvalitetniji, a odmor tokom spavanja efikasniji:

Smanjite unos “modernih otrova”

Mnogi ljudi dan počinju tako što popiju šolju kafe, a u toku dana se iz navike ili potrebe popije još nekoliko šoljica ovog napitka. Kafa nije štetna, ali preteran unos kofeina u toku dana može veoma loše da utiče na san.

Osim kafe, u mnogim čajevima nalazi se kofein, što znači da ni čaja, pogotovo crnog, ne bi trebalo piti previše.

Bez veštačkih umirivača

Ukoliko ne možete da zaspete uveče ili se već neko vreme borite sa nesanicom ne posežite za tabletama za spavanje. Umesto da uzmete veštačke umirivače, popijte čaj od kamilice ili nane pre nego što legnete da spavate. Ovaj napitak će vas umiriti dovoljno da se opustite i zaspete.

Tablete za smirenje mogu trenutno da pomognu da zaspete, ali one imaju svoje negativne posledice, koje se mogu odraziti na zdravlje – u zavisnosti od toga koliko često ih koristite. Nasuprot tome, čaj je prirodna supstanca koja će vas umiriti, a da pritom neće negativno uticati na zdravlje.

Tuširanje pred spavanje

Svakako da je prijatno okupati se ili istuširati pred spavanje. Na taj način opustiće vam se mišići i biće vam lakše da zaspete. Ako vam je to do sada već postala navika, potrudite se da se ne tuširate prevrućom vodom pre nego što legnete da spavate.

Mlaka voda će imati bolji uticaj na vaše telo. Već samo tuširanje je opuštajuće, a mlaka voda će pomoći da se osvežite i spustite temperaturu tela, kako bi lakše zaspali.

Isključite televizor

Ako vam je navika da se uspavljujete gledanjem televizora, onda je ovo loša vest za vas. Ukoliko vam je potreban kvalitetniji san nužno je da ugasite televizor pre spavanja, i to najmanje sat vremena pre nego što planirate da legnete.

Gledanjem televizora umarate oči, terate mozak da procesuira pokretne slike koje pratite, a kada i zaspete još uvek niste u potpunosti isključeni. Da biste se odmorili morate postepeno da odstranjujete svetlost iz svog vidokruga i da navikavate mozak na mrak i odmor.

Ukoliko vam je televizor u spavaćoj sobi, potrudite se barem da ne bude uključen celu noć. S obzirom na to da čvrst san i rem faza ne traju tokom svih sati sna, mi se često budimo i nesvesno nastavljamo da spavamo, a ako je televizor uključen veće su šanse da ćete se razbuditi u toku noći jer će vam program skrenuti pažnju, a to sigurno nije način da se odmorite u toku noći.

Idite na spavanje na vreme

U skladu sa tim kada morate da ustanete ili kada volite da ustanete, odredite i kada je vreme za spavanje. Telu je potrebno između sedam i devet sati sna u toku noći da bi se odmorilo kako treba.

Stručnjaci predlažu da u svakom slučaju, kad god da ustajete i koliko god da vam je potrebno sna, ipak na spavanje odete pre ponoći. San je kvalitetniji u satima sna pre ponoći, a kako se približava jutro kvalitet sna opada. Zbog toga je bitno iskoristiti noć za što bolji odmor celog organizma.

Napravite povoljne uslove za spavanje

Kako biste sebi obezbedili što bolji san u toku noći potreno je i da prostor u kom spavate bude prilagođen spavanju, kada za to dođe vreme.

Izluftirajte sobu kako biste u toku noći imali što svežiji vazduh. Zamračite sobu, odnosno odstranite sve izvore svetlosti koji su nepotrebni i koje je moguće odstraniti. Obezbedite tišinu dok spavate – zatvorite prozore i vrata, ugasite sve aparate koji proizvode zvuk, a koji ne moraju da budu uključeni u toku noći.

Opustite se i čekajte san

Kada legnete u krevet potpuno se opustite. Lezite udobno i potrudite se da se ne pomerate. Takođe, najbolje bi bilo da čim legnete prestanete da razmišljate o problemima i teškim stvarima, nego ignorišite sve misli kako biste što pre utonuli u san.

Promenite zvuk alarma

Čak i onima kojima je posebno teško da se probude ujutru predlaže se lagana muzika kao zvuk alarma. Iritantan i preglasan alarm neće biti ništa efikasniji od lepe melodije ili omiljene sporije pesme.

Da biste se probudili nije potrebno da prepadnete organizam i izložite ga određenoj vrsti stresa odmah po buđenju. Napravite lepu atmosferu za buđenje i videćete da će to imati bolji efekat kako na buđenje tako i na ostatak dana.

04/08/2015 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments