Tihe radosti introvertnih osoba

04/05/2015 12:05

Tihe radosti introvertnih osoba

Posvetimo par redova svim zapostavljenim introvertnim pojedincima među nama. U svetu preplavljenom onima koji žive za provod i žurke, ima i onih koji lude noći provode sedeći u ćošku.

Dok većina nestrpljivo čeka priliku za izlazak u grad, introverti bi radije ostali kod kuće i čitali knjigu. Svuda oko njih se čuju usijani mobilni telefoni i obaveštenja elektronske pošte, a sve što oni žele je samo malo tišine.

Iako se možda ne izgleda tako, introverti su mnogo srećniji nego što se čini. To potvrđuje i nova studija, koja ukazuje i na to da, čak iako povučena osoba nije sasvim srećna, ima dobre šanse da postane uspešnija od svih drugih u okruženju.

Ne može se tačno reći koliko je povučenih osoba među nama, ali dostupne procene ukazuju na to da oko 30% ljudske populacije pripada grupi introvertnih ljudi. Nije loše biti povučena osoba, pod uslovom da tačno znate zašto ste povučeni. Biti povučen nije isto što i biti stidljiv. Stidljivost dolazi od nervoze na koju pojedinci reaguju tako što aktivno izbegavaju društvena dešavanja, čak i u slučajevima kada bi želeli da učestvuju u druženju. U korenu stidljivog temperamenta je dubok strah od osude društva, i to je takav strah da ponekad može da osakati pojedinca. Za razliku od stidljivih osoba, povučeni ljudi ne brinu bezrazložno o tome šta će društvo o njima reći, jednostavno, previše druženja je zamorno za njih. Njima je draže da budu sami ili u uskom, probranom društvu.

Poreklo povučenosti može biti raznovrsno. Ipak, istraživanje pokazuje da oko 20% četvoromesečnih beba izrazitije reaguje na neprijatne stimulanse, poput pucanja balona ili jakih mirisa, u odnosu na ostale bebe. Tih 20% ima velike šanse da odraste u introvertne osobe, one koje će naučiti da se štite od prejakih nadražaja izbegavanjem svih onih situacija koje mogu da preopterete njihova neuronska kola.

Rezultati drugog istraživanja, objedinjeni u knjizi Tišina: Moć introvertnih osoba u svetu koji ne može da ućuti, pokazuju da ta ista sklonost ka usamljivanju može sa sobom doneti i sposobnost za dugotrajno koncentrisanje, ono koje je neophodno da bi neko postao izvanredan muzičar, naučnik ili poslovni čovek. Introvertne osobe slušaju bolje, pažljivije procenjuju rizike i imaju dobre izglede da postanu mudri rukovodioci. Ako ne verujete, osvrnite se na brojne povučene milijardere iz Silikonske doline. Ukoliko ste i sami introvertna osoba, ne brinite, sreća vam se smeši.

 

04/05/2015 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments