Šta sve utiče na mentalno zdravlje?

13/06/2023 14:31

Šta sve utiče na mentalno zdravlje?

Pored velikih životnih događaja, promena i trauma, uključujući dobre koliko i loše, na mentalno zdravlje individue, takođe mogu uticati i one obične “sitnice” s kojima se svakodnevno susrećemo.

Sprovedena studija pokazala je da fizička aktivnost itekako utiče na mentalno zdravlje i to pozitivno. Najvažnija stvar, odnosno najbitniji odnos koji utiče na mentalno zdravlje jeste prijateljstvo. Statistika je pokazala da prava prijateljstva produžavaju životni vek i oslobađaju od stresa.

Priroda

Istraživanja su pokazala da prirodno okruženje i svež vazduh utiču pozitivno na mentalno zdravlje. Prirodno svetlo podiže raspoloženje, a fizička aktivnost je odlična za zdrav organizam.

Kafa

Suprotno mišljenju da previše kafe škodi organizmu, rezultati istraživanja pokazali su da konzumiranje kafe smanjuje rizik od oboljenja od Alchajmerove bolesti, demencije, kao i da utiče na smanjenje depresije i stresa.

Društvene mreže

Nije sve onako kako se čini, pogotovo ako je to predstavljeno na društvenim mrežama. U pitanju su virtuelni profili koji su odraz realnih potreba i želja. Izbegnite nepotreban stres i ne verujte svemu što vidite na Internetu i na profilima drugih ljudi. Iskoristite naloge na društvenim mrežama za zabavu i komunikaciju.

Životinje

Poznata je činjenica da životinje pozitivno utiču na ljude. U njihovom društvu preovladava osećaj sreće, topline i ljubavi, dok stres opada.

Finansije

Mentalno zdravlje i finansijski status usko su povezani. Naime, siromaštvo utiče na povećan stres. Međutim, istraživanja pokazuju da novac može usrećiti pojedinca do jedne tačke. Novac možda kupuje sve, ali ne i sreću i zdravlje.

13/06/2023 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments