Znate li za neverovatne fenomene ljudskog uma?

01/08/2018 14:15

Znate li za neverovatne fenomene ljudskog uma?

Ljudski um je enigma. Ljudski um je specifičan i neumoran. 

Um je konstantno aktivan kako bi razumeo svet, ali nisu sve radnje proste. Postoji i nekoliko neobičnih fenomena koje skriva ljudski um.

Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologija je poznata i pod nazivom teorija zabranjenog voća. Reč je o situacijama kada radimo nešto što je zabranjeno ili kada smo svesni da ono što radimo nije dobro ali to ipak činimo. U tim situacijama pokazujemo reaktivnu motivaciju.

Deža vi

Deža vi je francuska reč, a predstavlja osećaj da smo već preživeli određenu radnju ili videli datu situaciju. Ovaj fenomen decenijama je predmet mnogih istraživanja, i o njemu postoje brojne teorije.

Placebo efekat

Placebo efekat je jedan od najpoznatijih fenomena ljudskog uma. Naime, kada pacijent veruje da određeni lek ima lekovita svojstva, on i dobija željeni efekat, koji nazivamo placebo.

Efekat Pigmaliona

Reč je o jednostavnom efektu, visoka očekivanja dovode do boljeg učinka – kada očekujemo da nešto dobro uradimo, tako se i dogodi. Suprotna situacija, odnosno kada očekujemo loše i učinak bude loš, reč je o efektu golema. U pitanju je autosugestija.

Efekat odricanja bola

Istraživači s Univerziteta Oksford otkrili su novi lek protiv bolova – obrnuti dvogled. Nakon sprovedenog istraživanja u kojem su ispitanici gledali svoje rane na rukama kroz obrnuti dvogled, otkriveno je da su osećali mnogo manji bol i da je došlo do smanjenja otoka. To znači da i bol može biti oblikovana na osnovu onog što vidimo.

01/08/2018 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments