Stimulativnim sredstvima do boljih ocena?

09/03/2015 18:18

Stimulativnim sredstvima do boljih ocena?

Za postizanje bolje koncentracije studenti često koriste razna stimulativna sredstva. Do nedavno, najbolje oružje protiv sna bila je dobra crna kafa. Takođe, energetska pića često služe kao “doping“ akademcima, ali je potražnja za tabletama za koncentraciju sve veća – pogotovo pre ispitnih rokova.

Tablete za koncentraciju

Ovi proizvodi su uglavnom na biljnoj bazi kao što je ginko i nisu štetne po zdravlje ako se konzumiraju u skladu sa uputstvom. Neke od najpoznatijih su Memo aktiv i Akuti fosfor. Standardizovani ekstrakt lista biljke Ginkgo biloba blagotvorno deluje na cirkulaciju glave, i time podržava dobru koncentraciju i pamćenje.

učenje

Mladi sve češće koriste sredstva za pojačanje koncentracije

Mladi se sve češće žale na rasejanost i nemogućnost održavanja pažnje u toku učenja. Studenti ove tablete uglavnom uzimaju nekoliko dana pred ispit kada im je potrebna najveća koncentracija i mnogi od njih smatraju da ove tablete stvaraju osećaj čiste glave i boljeg pamćenja.

ginkgo

Standardizovani ekstrakt lista biljke Ginkgo biloba blagotvorno deluje na cirkulaciju glave

O ovom stimulansu za učenje mladi se najčešće informišu na internetu putem foruma i slično. Tablete za koncentraciju se ne izdaju na lekarski recept, već se kupuju ”na svoju ruku”, ali i pojedini lekari ih preporučuju svojim pacijentima. U uputstvima za upotrebu ovih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju, utiču na pamćenje i budnost, ali i da u nekim slučajevima mogu izazvati neželjene efekte. Tako ove preparate nije poželjno uzimati uveče jer mogu izazvati poremećaj sna i nije dobro mešati ih sa drugim lekovima. Bez obzira na to što su dostupni bez recepta, preporučljivo je savetovanje sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe.

Veoma je zastupljeno i mišljenje da se konzumiranjem ovih tableta postiže samo psihološki efekat – kada neko ubedi sebe da tablete deluju, on veruje u to i verovatno primećuje željene efekte. Naravno, ako neko nije spreman da zagreje stolicu uz knjigu, tu ne pomaže nikakva čarobna pilula. Sigurno je da neka stimulativna sredstva mogu u određenoj meri uticati na koncentraciju, ali su jaka motivacija i tehnike učenja i dalje na prvom mestu kada je reč o dobrim ocenama.

09/03/2015 18:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments