Hrana koja povećava energiju

24/03/2015 11:25

Hrana koja povećava energiju

Ukoliko vam je potrebna energija, ne posežite za energetskim pićima, čokoladom ili sličnim proizvodima. Ove namirnice nisu najbolji izvor energije koja vam je potrebna.

Postoje namirnice koje su prirodne i koje će dugotrajno odžavati dovoljan nivo energije. Prema rečima nutricionistkinje Li Holms, ovo su namirnice koje će vam stvoriti dodatni elan svakog dana:

Jezgrasto voće jezgrasto-voce

Jezgrasto voće je bogato raznim nutrientima koji daju energiju. Kako bi na najbolji način iskoristili njihovu vrednost, potrebno je da ovo voće ne bude dodatno obrađeno (pečeno, prženo…). Kako bi povećali pozitivan efekat koji ovo voće ima na naš organizam – potopite ga u vodu, ostavite preko noći, a ujutru iscedite. Na taj način biće vam olakšano varenje ovog voća a i pokupićete sve hranljive sastojke koje ono sadrži.

Jogurt

U jogurtu se nalati probiotik – dobra bakterija koja pomaže organizmu da lakše vari hranu, ali i ojačava vaš imunitet. Ukoliko je jogurt sastavni deo vašeg doručka, znači da unosite dovoljno kalcijuma svakog dana, a vaš stomak će biti zdraviji. Jogurt pomaže organizmu da lakše svari hranu i na taj način nećete se osećati umorno posle obroka.

Losos

Omega – 3 nezasićene masne kiseline pomažu u smanjenju holesterola u organizmu, a losos je jedna od namirnica koja je bogata ovim masnim kiselinama, koje sprečavaju srčana oboljenja. Pored toga, lososo je bogat i proteinom, vitaminom B6 i niacinom, a oni pomažu organizmu da hranu pretvore u energiju.

Pečurke

Polovinu preporučenog unosa gvožđa možete uneti u organizam jednom porcijom pečuraka. Gvožđe je ključno u prenosu kiseonika kroz organizam, a kada se kiseonik ne prenosi pravilno, nastaje umor.

Spanać

Spanać u sebi sadrži gvožđe, magnezijum i kalijum, a magnezijum igra ključnu ulogu u povećavanju energije u organizmu, koji zajedno sa kalijumom pospešuje varenje i reguliše rad nerava i mišića.

Semenke semenke

Jedna šaka semenki sadrži polovinu preporučenog unosa magnezijuma koji, pored toga što povećava energiju u organizmu, jača i kosti, a sadrži protein i nezasićene masne kiseline koje pomažu mišićima da pravilno funkcionišu, čime se izbegava umor.

Voda

Voda je najneophodnija ljudskom organizmu, poboljšava sve funkcije jer prenosi kiseonik do svih ćelija. Za žene je preporučeno da unosi osam čaša vode dnevno, dok je za muškarce optimalna količina vode 10 čaša.

Sveže sezonsko voće i povrće

Voće i povrće najviše hranljivih sastojaka imaju kada im je sezona i tada bi ih jedino i trebalo jesti, jer voće van sezone nema ni trećinu neophodnih hranljivih sastojaka. jaje

Jaja

Trećinu potrebnog proteina možete uneti konzumiranjem samo jednog jajeta. Jaje pospešuje oporavak mišića nakon treninga i daje dodatnu energiju.

Izvor: zena.blic

24/03/2015 11:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments