Kontrolišite sopstvenu narav

04/05/2015 11:16

Kontrolišite sopstvenu narav

Svi mi se naljutimo ponekad. Međutim, naše burne reakcije mogu značajno ugroziti naš odnos sa drugima, a mogu se negativno odraziti i na našu karijeru. Ukoliko ste eksplozivne naravi, evo saveta kako da je držite pod kontrolom.

Zaustavite svoju reakciju na vreme

Pre nego što bilo šta uradite, zaustavite se. Ova tehnika je najefikasnija za kontrolisanje naravi. Iako pribegavanje ovoj tehnici možda zvuči očigledno i jednostavno, ono što od situacije do situacije pravi razliku je to šta ćete učiniti pošto ste napravili pauzu. Ovo su neke od mogućnosti.

Brojanje do deset – Bilo naglas ili u sebi, brojanje vam može pomoći da se smirite i trezveno razmotrite situaciju u kojoj ste se našli.

Razmišljanje o situaciji – Zapitajte se da li je situacija, u kojoj se nalazite, nešto što možete kontrolisati i kako.

Duboko disanje – Nekoliko dubokih udaha i izdaha mogu pomoći da se smanji puls i da kiseonik stigne do mozga. Duboko dišite sve dok ne osetite da ste se smirili.

Skretanje sopstvene pažnje – Ukoliko primetite da vas strpljenje izdaje, skrenite sebi pažnju. Potrebno je da u džepu imate neki predmet (olovku, kamenčić, novčić…) na koji možete privremeno da se skoncentrišete. Dok budete preturali taj predmet po ruci, imaćete dovoljno vremena da prilagodite svoju reakciju datim okolnostima. Možda zvuči šašavo, ali deluje.

Sagledavanje situacije sa strane – Ova tehnika vam može pomoći da se prisetite onih momenata kada niste uspeli da se suzdržite. U trenucima kada vam nadolazi bes, prisećanje na prethodne ispade može biti rešenje za problem.

Zamišljanje sopstvenog lica – Kada ste ljuti do te mere da vam se čini da ćete pući, vaše lice postaje crveno i počinjete da mašete rukama oko sebe. Zapitajte se da li tako želite da izgledate pred svojim saradnicima? Možda se ovo može smatrati čudnim pristupom samokontroli, ali može vas sprečiti da uradite nešto zbog čega ćete se kasnije kajati.

Meditirajte

Kad god imate malo slobodnog vremena, iskoristite ga za meditaciju. Tako ćete se nakratko udaljiti od realnosti, vaš mozak će se oporaviti i lakše ćete izdržati napet dan. Priznajte svoja negativna osećanja i svesno ih odbacite. Odlučite da želite da budete produktivni i smireni. Razmišljajte o stvarima koje možete postići u narednih sat vremena ili o onome što možete završiti danas kako bi vam sutra bilo lakše. Tako ćete neprimetno ostaviti bes po strani.

Ukoliko vam meditiranje nije blisko, isti efekat može imati i fizička aktivnost. Iskoristite pauzu za ručak, za trčanje, za sklekove i čučnjeve. Bićete zdraviji, spavaćete bolje i bićete srećniji.

Mirno se suprotstavite onome što vam smeta

Ukoliko neprekidno morate da sarađujete s osobom koja vas nervira, mirno joj se obratite i objasnite joj šta vam smeta. Vikanje, vređanje, ali i ignorisanje će samo pogoršati problem. Zato, uputite problematičnoj osobi staloženo upozorenje. Možda vaš saradnik nije ni svestan toga da radi nešto što vama smeta, a ukoliko je svestan toga i uprkos tome nastavlja sa svojim iritantnim ponašanjem, upućivanjem svog upozorenja ćete mu staviti do znanja da se ne bojite da se suprotstavite i borite za svoje interese. U svakom slučaju, tako ćete barem izbaciti bes iz svog sistema.

Pretvorite bes u nezaustavljivu produktivnost

Kada osetite da se sprema eksplozija, pretvorite je u motivaciju za rad. Ovo je posebno delotvorno kada možete da se posvetite nekom fizičkom poslu, na primer, prenošenju aparata za kopiranje iz jedne prostorije u drugu ili prenošenju kutija sa starom dokumentacijom u arhivu. Tako ćete se osloboditi uzburkanih emocija, a i završićete gomilu posla. Ponekad je rad sve što vam treba.

Popravite učinjenu štetu

Ukoliko ste već burno odreagovali na neku situaciju, zaustavite se čim primetite da je do toga došlo i izvinite se svima uključenim u događaj. Izvinjenje će biti delotvornije ako je praćeno šalom. Šala će smanjiti tenziju i prisutnima će dati signal da je ponovo sve u redu i da razgovor može mirno da se nastavi. Slobodno objasnite razlog svoje burne i neočekivane reakcije (umor, stres i slično) i saradnici će vas, možda, razumeti. Svakome se može desiti ovakav ispad, ali ako ne popravite učinjenu štetu, loš ugled vas može dugo pratiti.

Udaljite se od svega onoga što vas izaziva

Kada niste uznemireni, razmislite šta je to što dovodi do ključanja u vama. Da li je to neka osoba, neki nezaobilazni zadatak ili možda vaše okruženje? Kada znate šta je uzrok problema, onda možete potražiti pomoć. Ukoliko vam smeta neki saradnik, možete promeniti kancelariju; ako je u pitanju problematični zadatak, pokušajte da nađete kolegu koji je voljan da preuzme taj zadatak na sebe. Nema ničeg lošeg u tome da se požalite kada vam nešto smeta, dok god to radite kako treba.

U slučaju da nemate mogućnost da izbegnete sve ono što vas uznemirava, budite spremni na te stvari. Što pre rešite nesuglasice koje imate sa saradnicima; prebrodite frustrirajući zadatak još na početku radnog dana i ostatak dana provedite spokojni. Biće dana kada ćete morati napornije da radite na kontrolisanju svoje naravi, ali uvek ima načina da se preduhitri ili ublaži bujica nepoželjnih emocija.

04/05/2015 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments