Sedam namirnica koje pomažu kod skidanja stomaka

21/03/2020 15:48

Sedam namirnica koje pomažu kod skidanja stomaka

Proteini, voda i supstance koje smanjuju apetit su ključni elementi koje treba da sadrži efikasna dijeta. 

Stručnjaci su napravili listu namirnica koje smanjuju apetit i pomažu pri skidanju sala sa stomaka, bez dugoročnih negativnih efekata po zdravlje. 

Evo koje su to namirnice:

  • Grčki jogurt 

Ono što čini grčki jogurt idealnim za svaku dijetu jeste to što sadrži veliku količinu proteina. S’ obzirom na to da se priprema od kozijeg ili ovčijeg sira, grčki jogurt sadrži dva puta više proteina od onih napravljenih od kravljeg mleka. Proteini ostaju duže u želucu, što doprinosi dužem osećaju sitosti.

Proces varenja je kraći nego u slučaju ugljenih hidrata. U ovom slučaju do oslobađanja energije dolazi postepeno.

Negativna strana ove namirnice je to što pojedini grčki jogurti imaju više masnoća od kravljeg jogurta. Dakle, za dijetu se preporučuju oni pripremljeni od obranog mleka i koji manje šećera.

  • Zeleni čaj

Više istraživanja je dokazalo da zeleni čaj podpomaže mršavljenje, kroz stimulisanje organizma da topi trbušne masti. Za bolji efekat, preporučuje se da pijete ovaj čaj više puta dnevno.

  Imajte na umu da kada ga koristite u velikim količinama, može vam dati lažan utisak da ste smršali, s obzirom na to da utiče na eliminaciju vode iz organizma, svojim diuretetskim efektom.

  • Cimet

Nedavna istraživanja su pokazala da cimet može stabilizovati nivo šećera u krvi. Ovo bi moglo da utiče i na apetit, posebno kod dijabetičara tipa 2.

Dodajte malo cimeta u kafu, čaj ili jogurt. Njime možete učiniti jela i napitke ukusnijim, bez povećanja broja kalorija.

  • Ljuta paprika

Za ljutinu paprike zaslužna je supstanca bez mirisa koja se zove kapsaicin, koji ima sposobnost smanjenja apetita i kratkotrajnog ubrzanja metabolizma.

Šta više, ljudi imaju tendenciju da jedu manje onda kada je jelo pikantno.

Pikantna jela ranije daju osećaj sitosti, s obzirom na to da iritiraju sluznicu želuca, ali ih treba jesti u umerenim količinama, zato što izazvati bolesti jednjaka, želuca i creva.

  • Sveže povrće

Šargarepa, krastavac, paprika i celer imaju malo kalorija, puni su vode i daju osećaj sitosti. U salati se mogu kombinovati sa ribom, pilećim ili ćurećim grudima, šunkom, kuvanim belancetom, svežim sirom ili maslinama.

  • Riba

Najdan od najbitnih izvora proteina, riba je dobra i zbog toga što ima jako malo masnoće.

  • Kinoa

Kinoa je tip žitarice poreklom iz Južne Amerike. Bogata je proteinima i uopšte nema holesterola. Zrna se pripremaju, najčešće, tako što se kuvaju ili, ređe, prže i može se koristiti umesto pirinča.

Supe sa povrćem i kinoom su veoma zdrave, naglašavaju nutricionisti.

21/03/2020 15:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments