Kako da čitate skoncentrisano

11/03/2015 14:23

Kako da čitate skoncentrisano

Učenje novog sadržaja podrazumeva usvajanje velike količine informacija. Infomacije se veoma često javljaju u formi teksta koji treba pažljivo pročitati, a u zavisnosti od teme koja se obrađuje, često tu bude mnogo sadržaja za iščitavanje. To znači da je čitanje efektivno važna veština za učenje.

Ukoliko znate kako da se skoncentrišete dok čitate, moći ćete da primite veliku količinu informacija. To vam može uštedeti vreme, jer znači da je vaše razumevanje sadržaja poboljšano već prilikom prvog čitanja, a potreba za ponovnim čitanjem teksta je smanjena.

Sledećih devet saveta vam mogu pomoći da se skoncentrišete i poboljšate svoje čitanje:

Odlučite šta je cilj vašeg čitanja

citanje-knjiga

Kada odredite šta je cilj čitanja, lakše čete se skoncentrisati na sadržaj

Uvek je dobra ideja da pregledate naslove materijala koji imate pred sobom, kako biste imali uopštenu ideju o tome šta ćete čitati. Razmislite o tome zašto čitate određeni tekst. Da li čitate jer želite da usvojite određene informacije ili želite da upamtite ključne tačke za predstojeći ispit? Utvrđivanje cilja vam može pomoći da ostanete usredsređeni i da poboljšate efikasnost svog čitanja.

Fokusirajte se na najbitnije

Imajte na umu da ne morate da pročitate baš sve. Iako uvek postoji želja da se sadržaj pročita od početka do kraja, ali to često nije najbolji pristup kada je u pitanju vreme namenjeno učenju. To se posebno odnosi na situacije kada treba da sastavite izveštaj ili da sprovedete neko istraživanje. Tada se lako može desiti da vas čitanje materijala, koji nije tesno povezan sa vašom temom, skrene sa prave staze. Kada utvrdite svoje razloge za čitanje materijala držite se čitanja onih sadržaja koji su od značaja za vaše ciljeve.

Zabeležite ključne ideje

Zapisivanje ključnih ideja iz teksta koji čitate neće vam samo poslužiti kao korisna napomena za dalji rad, već će vam pomoći da se više uključite u samo čitanje, pa samim tim i da tokom čitanja više zapamtite. Iscrtavanje mentalne mape je dobar način izdvajanja ključnih ideja koji vas neće udaljiti od željenog materijala.

Čitajte naglas

Čitanje naglas doprinosi tome da proces čitanja bude aktivniji. Na taj način čitanje postaje sporije, što može pomoći da se posebno zahtevan deo teksta bolje razume ili da se koncentracija lakše zadrži.

Postavljajte sebi pitanja

Ukoliko postavljate sebi pitanja o onome što čitate poboljšaćete svoje razumevanje teksta, a isto tako ćete moći da novostečeno znanje dovedete u vezu sa sadržajima koje ste već znali. Ako postavite sebi pitanja kao što su: “Koji su specifični detalji ovog materijala” ili “U kakvoj su vezi sadržaj koji čitam i ono što več znam” biće vam lakše da zapamtite nove informacije.

Ponovite ono što ste pročitali

Utvrđivanje informacija na kraju svakog dela ili poglavlja doprinosi razumevanju pročitanog teksta i pomaže vam da utvrdite da li ste u stanju da se setite ključnih podataka iz teksta. Ukoliko počnete da izdvajate vreme za ponavljanje pročitanog gradiva primetićete značajnu razliku u razumevanju istog.

Odaberite sebi okruženje za čitanje

Odgovarajuće okruženje može veoma poboljšati efekat vašeg čitanja. Potrudite se da pronađete neko mirno i udobno mesto, jer u takvom okruženju su manje šanse da vam buka i neudobnost skreću pažnju.

Pripremite svoj um

Ukoliko pročistite svoj um pre čitanja biće vam lakše da se skoncentrišete tokom čitanja. Koncentracija će vam biti slabija ukoliko budete brinuli o drugim stvarima tokom čitanja. Meditacija je jedan od načina za mentalno opuštanje pre čitanja.

Rešite probleme koji dovode do fizičkog zamaranja

citanje-naocare

Problemi sa vidom mogu negativno uticati na koncentraciju pri čitanju

Da li vas čitanje fizički zamara? Ukoliko vas boli glava od čitanja ili osećate umor, onda postoji mogućnost da je vaš problem složeniji od poteškoća sa koncentracijom. U tom slučaju bi trebalo pronaći odgovarajuću profesionalnu pomoć. Na primer, problemi sa vidom znatno mogu otežati čitanje, a često su lako rešivi uz konsultaciju sa lekarom.

Čitanje je važna veština za učenje i od suštinskog je značaja za usvajanje novih informacija. Zato je bitno da radite na usavršavanju svojih čitalačkih sposobnosti. Savladavanje tehnika koncentracije i upijanja novih informacija kroz čitanje omogućiće vam da lakše steknete nove veštine.

11/03/2015 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments