Blagotvorna dejstva banana

24/05/2022 11:52

Blagotvorna dejstva banana

Ovo voće sadrži fruktooligosaharide, koji imaju istu ulogu kao probiotici, da hrane zdrave bakterije iz probavnog trakta, koje omogućavaju bolju absorpciju nutrijenata.

Pored toga, ako redovno jedete banane, one vas mogu štititi od pojave čira i drugih problema sa želucem, kroz stvaranje zaštitne barijere od hlorovodonične kiseline. S druge strane, pektin i vlakna iz banana pomažu kod ublažavanja zatvora. Banane smanjuju zavisnost od nikotina. Vitamini B6 i B12, zajedno sa magnezijumom i kalijumom pomažu u ostavljanju cigareta.

Banane se preporučuju osobama koje pate od anemije, pošto imaju visok nivo  gvožđa, koji pomaže regulaciju nivoa hemoglobina u organizmu.

Ovo voće je dobro ako želite da se ugojite, ako konzumirate u kombinaciji sa mlekom. Banane daju organizmu prirodne šećere koji su neophodni, dok mleko organizmu daje proteine.

Ova namirnica vam može pomoći i da oslabite. Banane sadrže vlakna i malo masti, a u isto vreme se lako vare. Ako uzmete u obzir da banana od 100 gr ima oko 90 kalorija, sa jednom bananom dnevno ćete uneti dovoljno nutrijenata, bez unosa velikog broja kalorija.

Štiti od komaraca – Svrab i nadutost koji nastanu nakon uboda komarca se mogu ublažiti ako na kožu natrljate unutrašnju stranu kore banane.

Studenti i osobe koje ulažu intelektualni napor mogu konzumirati banane u velikim količinama da bi stimulisali mozak da se nosi sa izazovima. Ovo voće je dokazano efikasnije od nekih suplemenata koji se koriste za povećanje energije ili memorije.

Povišen sadržaj vitamina B podstiče nervni sistem da bolje funkcioniše. Osećaj stresa i nemira će biti ublažen. Ako je uzimate umesto dezerta, održavaćete optimalan nivo glikemije u organizmu.

24/05/2022 11:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments