Suvo voće za bolju moždanu aktivnost

30/01/2015 17:21

Suvo voće za bolju moždanu aktivnost

Umni napor i pad koncentracije povezani su a uzrok tome je naporan intelektualni rad. Svakome ko se u toku dana susreće sa mnogo informacija koje mora da “obradi” i zapamti, pad koncentracije se desi bar jednom.

Kako bi održali koncentraciju na novou i kako bi moždana aktivnost bila zadovoljavajuća da bi ispunili sve zahtevne umne poslove, treba nam pomoć. Prema mišljenju stručnjaka za ishranu, jedan od najboljih izvora energije za mozak je suvo voće.

Organizam najbrže dobija energiju ukoliko konzumiramo suvu smokvu, suvu šljivu ili kasniju, jer one imaju nižak glikemijski indeks, pa ne dolazi do povišenja šećera u krvi.

Ono što bi trebali da izbegavaju svi koji se bave napornim umnim radom jestu slatkiši. “Zahvaljujući” njima u mozgu nastaju proteoglikani koji negtivno utiču na umnu aktivnost.

Za poboljšanje koncentracije i dugoročnije pamćenje najvažnije je unositi dovoljno vitamina i minerala. Vitamini B kompleksa, koji se nalate u žitaricama, vitamin C iz paprika, kiselog kupusa i citrusa, takođe su jako bitni i pogodni za poboljšanje moždane aktivnosti.

Minerala najviše ima u orašastom voću i semenkama. Izvor omega-3 masnih kiselina su laneno seme i ulje, seme bundeve i orah bogat, dok su susam, suncokretovo i ulje od kukuruznih klica izvor omega-6 masnih kiselina.

Ono što takođe može pomoći da vam ne opadne koncentracija nakon jela jeste i da uz jaja i meso pojedete veću količinu povrća i na taj način nećete opteretiti organe za varenje, pa neće doći do pada enrgije.

Za vreme učenja ili napornog umnog rada bilo kog drugog tipa, trebalo bi piti čajeve jer oni sadrže alkaloide koji stimulativno deluju na nervni sistem, dok su energetska pića, kafa, voćni sirupi, sokovi sa previše šećera i alkohol loš izbor.

30/01/2015 17:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments