Dan knjige i mašte – 23. april

23/04/2021 13:32

Dan knjige i mašte – 23. april

Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava! I u skladu sa tim datumi svi zainteresovani će moći da se učlane u Gradsku biblioteku u Novom Sadu, uz popust od 50 odsto. Kažu i da je knjiga čovekov najbolji prijatelj, jer ona čuva ceo svet u svojim koricama.

UNESCO je Međunarodni Dan knjige proglasio 1995. godine, a ideja da se odabere jedan dan u godini u slavu knjige potekla je od španskog pisca Vinsenta Klavela Andresa. Iako je on predložio da se Svetski dan knjige obeležava na dan rođenja Migela Servantesa, 7. oktobra, ali je UNESCO odabrao datum Servantesove smrti – 23. april.

saznajte još i Zašto su knjige Gijoma Musoa odličan izbor?

Podsećanja radi, slavni španski pisac je autor remek-dela Don Kihot. Roman je parodija na viteške romane. To je prvi moderan roman evropske književnosti i najprevođenije delo španske književnosti. Servantes umro 23. aprila 1616, istog dana kada i engleski pesnik i dramski pisac Vilijam Šekspir.

UNESCO i ove godine podseća da su knjige most između generacija i različitih kultura, a ovaj dan se obeležava u preko 100 zemalja sveta. Od 2000. godine svake godine se bira grad koji će nositi titulu Svetska prestonica knjige. Prošle, 2020. godine, Svetska prestonica knjige bio je malezijski grad Kuala Lumpur. Ove godine je to Tbilisi, glavni grad Gruzije.

Svetske prestonice knjige bile su:

Madrid (2001), Aleksandrija (2002), Nju Delhi (2003), Antverpen (2004), Montreal (2005), Turin (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Ajres (2011), Jerevan (2012), Bangkok (2013), Port Harkort (2014), Inčon (2015), Vroclav (2016), afrički grad Konakri (2017) Atina (2018) i Šardža (2019).

– Knjige su istovremeno sredstvo za istraživanje područja izvan našeg ličnog iskustva kroz izlaganje različitim autorima, univerzumima i kulturama, i sredstvo za pristup najdubljim slojevima našeg unutrašnjeg bića – rekla je Odri Azulaj, generalna direktorka organizacije UNESCO.

Čitanje poboljšava znanje, razvija maštu i veštinu pisanja. Pomaže u sprečavanju demencije i poboljšava pamćenje. Sa demencijom se suočavamo kako starimo, ali nova istraživanja sugerišu da aktivnosti poput čitanja mogu uticati na smanjenje rizika od razvoja demencije .

Čitanje oslobađa od stresa, tvrde naučnici. Čin čitanja i usredsređivanje na pisanu reč oslobađa um i umanjuje napetost. Knjige skreću misli sa aktuelnih problema i pomaže u opuštanju pritisaka nastalih dnevnim obavezama. Čitanje, pogotovo literature o samopomoći, može sprečiti depresivne misli.

možda vas zanima i koja je Najveća knjiga na svetu!

Sve informacije o tome kako poboljšati sopstveni život ili kako raditi na sebi pomažu da se ublaži depresivno stanje. Uz knjige za samopomoć, mentalnom zdravlju pomažu i kratke priče, tekstovi u stručnoj literaturi, časopisima… Čitanjem se ne fokusiramo na izvor lične depresije, već se trudimo da razmotrimo sve ono što može da nam trenutno stanje popravi.

Čitanjem se može pobediti nesanica. Jer nakon što se oslobodimo svakodnevnog stresa, čitanje nam omogućava dubok i miran san. Кnjige su sjajno društvo pre odlaska u krevet. A što više čitate, pobošljava se i sam vokabular. Usvajanjem novih pisanih pravila, reči ili usvajanjem nečijeg stila pisanja pomaže pojedincu da izrazi svoj. A dokazo je i da ljudi koji pišu lakše se nose sa problemima i lakše iznalaze rešenja za situacije u kojima se nađu.

Ukoliko ne možete da se odlučite ili vam treba podsticaja, inspiraciju možete dobiti OVDE i OVDE

23/04/2021 13:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments