Šta je to majndfulnes obedovanje?

17/08/2020 14:41

Šta je to majndfulnes obedovanje?

Znate onu staru izreku da treba prestati kad je najslađe, a odnosi se na hranu? Slični ali jednostavniji postulat je svesno unošenje hrane kako bi se u njoj uistinu uživalo svim čulima. Ovo nije nesvesno grickanje ili puko kljukanje. Ovo je hedonistički čin unosa hranljivih materija sa svešću o tome šta unosimo i koliko. 

Stariji ljudi bi rekli da je jako dobar ovaj sistem jer se hrana bolje vari kad se dobro sažvaće te i polako i svesno jede, a mlađi bi dodali da ako ne pojedu u brzini i izgube volju za jelom, pa svakako dođe na svoje – manje hrane. Ali ne – majnfulnes je unošenje sasvim dovoljno ukusne i zdrave hrane na ispravan, čulni način uživanja.

Jedan od najnovijih trendova je ideja o majndfulnes ishrani.

Sigurno ste primetili automatsko unošenje hrane dok radite za kompjuterom, čačkate telefon ili gledate vašu omiljenu seriju na televizoru. Suzan Alberts, doktor psihologije zaključuje da je glad ustvari najređi uzrok unošenja hrane u organizam, do su stres, anksioznost, tuga i frustracije ustvari glavni uzroci. 

O majndfulnes ishrani govorio je još i Tič Nat Han, a bitno je reći da ovaj pristup hrani ne podrazumeva brojanje kalorija, već svesno unošenje hrane do trenutka dok ne osetite da ste siti , bez prejedanja ili nedovoljnog unošenja hrane. Kada jedete u majndfulnes stilu, obraćate pažnju na ukus, miris, teksturu hrane i sopstvene fizičke senzacije tokom unošenja hrane. Tako ćete postati svesniji svojih izbora kada je hrana u pitanju, ali i uzroka svojih izbora.

17/08/2020 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments