Jedna od ređih, ali jednako opasnih alergija

11/05/2021 14:04

Jedna od ređih, ali jednako opasnih alergija

Pivo je u većini sačinjeno od vode, ali u sebi sadrži i druge sastojke poput ječma, slada i pivskog kvasca, koji mogu biti alergeni. Uz ove, pivu se dodaju i drugi sastojci na koje pojedini konzumenti mogu odreagovati. Iako su alergije na ovu namirnicu – pivo – retke, moguće je reagovati na njega ili biti ne tolerantan na neki od sirovina. Stručnjaci još kažu i da je moguća alergija na alkohol.

Simptomi alergije na pivo su: akne, upaljena koža, bol u grudima, bol u stomaku, kijanje, mučnina, povraćanje, direja… Nisu retki ni svrab, kijanje, oticanje lica, curenje iz nosa, ali i kašalj. I za razliku od hrane, alergija na pivo se manifestuje gotovo odmah. Glavni sastojci piva su ječam, koji se najčešće koristi u zrnu i kuvanjem dobija se slad. Mada ova komponenta se često zamenjuje pšenicom, kukuruzom, pirinčem ili sa raži.

možda vas zanima i Pivo može biti i blagotvorno po naše zdravlje?

Na kraju ključanja pivu se dodaje hmelj, dok je kvasac najvažniji u postupku kuvanja, jer dolazi do fermentacije. Kako bi se taj proces odvijao pivski kvasac se dodaje u određenoj koncentraciji i to tako što ga je više to je i veća jačina piva. Uglavnom procenat alkohola je između 3 i 5 odsto. A, ukoliko na etiketi stoji veći postotak alkohola to znači da su upotrebljeni posebni kvasci koji su otporni na alkohol.

Konzument može biti alergičan na bilo koju od navedenih sirovina. Najčešće se javljaju reakcije kod ljudi koje su intolerantni na žitarice, a da toga nisu svesne. Jednako je važno znati da se pivu dodaju arome i konzervansi, uključujući sulfite, a oni mogu da izazovu respiratorne ili kožne alergijske reakcije.

pročitajte još i Pivarke: Od preduzetnica do veštica

Simptomi alergije nestaće u roku od nekoliko sati nakon ispijanja piva. Međutim, oticanje lica je opasan signal i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Najopasnije reakcije tela su Quinckeov edem i anafilaktički šok koje prati pad gornjeg krvnog pritiska.

S druge strane, ukoliko su simptomi blagi, onda se najverovatnije radi samo o netoleranciji na pivske sastojke. Kod alkoholne netolerancije simptomi su: nizak krvni pritisak, diareja, povraćanje, mučnine i pojava akni. Međutim, ukoliko ne možete da razlikujete alergiju od netolerancije, najbolje je obratiti se lekaru.

A, najnovije studije pokazuju da zapravo alergije izaziva protein LTP, koji se nalazi u ječmu, kao i da se alergije na pivo (i vino) sreću kod jedan odsto populacije.

 

11/05/2021 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments