Kako se rešiti insomnije?

07/04/2020 11:33

Kako se rešiti insomnije?

Većina ljudi se susreće sa problemima sa snom u nekom momentu svog života, a da nemaju problem sa insomnijom.

O insomniji govorimo kada se problemi sa snom javljaju u dužem vremenskom periodu (ne samo na nekoliko dana), data osoba ne može da zaspi, loše spava i budi se više puta u toku noći.

Ako imate ovaj problem, verovatno ste probali više puta i shvatili ste da što se više trudite da zaspite, sve vam teže to polazi za rukom. Ovu pojavu su potvrdila i istraživanja. Ipak, postoji rešenje. 

Možete se rešiti insomnije i imati kontrolu nad kvalitetom vašeg života ako primenite sledeće trikove:

  1. Sinhronizujte se sa vašim prirodnim bioritmom. Probajte da sačuvate kontinuitet, da svako veče odlazite na spavanje u isto vreme i u isto vreme se budite.
  2. Kontrolišite svetlo u sobi u kojoj spavate. Postepeno gasite svetla kada se približi vreme za spavanje. Kada je svetlo prigušeno, mozak proizvodi melatonin, hormon koji pomaže u regulisanju bioritma i izaziva osećaj pospanosti.
  3. Radite fizičke vežbe u toku dana. Fizičke vežbe su dobre za sprečavanje insomnije. Čak i šetnja od 10 minuta poboljšava kvalitet sna.
  4. Pazite šta jedete i pijete u toku dana. Vaše navike u ishrani igraju važnu ulogu u prevenciji insomnije, pogotovu u satima pre spavanja. Izbegavajte kofein, nikotin i tešku hranu pre spavanja.
  5. Dovedite svoje misli u red i oslobodite um od briga. Možete da uvedete neki opuštajući ritual da biste pripremili mozak za spavanje.
  6. Prilagodite prostor u kome spavate. Lagana rutina pre spavanja šalje snažan signal vašem mozgu da je vreme da se odmori. Pospremite malo sobu. 
  7. Najveća tajna je da radite nešto što ne volite kad san neće na oči. Ako ste legli i nakon 15 minuta niste uspeli da zaspite ili ste se probudili u toku noći, ustanite iz kreveta i počnite da radite nešto što vam se uopšte ne dopada (peglajte, brišite prašinu, pod…). Nakon što ovo ponovite nekoliko noći za redom, više se nećete buditi u toku noći.

Pokušajte da primenite ovih 7 tehnika ako imate problema sa insomnijom i uspećete da poboljšate spavanje, imuni sistem, kreativnost i vitalnost.

07/04/2020 11:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments