Kako masnoća deluje na mozak?

16/05/2018 16:40

Kako masnoća deluje na mozak?

Naučnici su na osnovu dugog istraživanja, došli do otkrića kako masnoće deluju na rad mozga. Naime, otkriveno je zašto kod nekih osoba, hrana bogata mastima stvara zavisnost. 

Istraživači iz francuskog Nacionalnog centra za naučno istraživanje, navode da mozak ne razlikuje čokoladu od kokaina.

Šta unosimo u organizam?

Masnoća ili trigliceridi koje unosimo kroz hranu u organizam, deluju na naš mozak poput teških droga. Zato, mozak ne može da napravi razliku između dve supstance, jer utiču na istu oblast u mozgu, koja je povezana sa prepoznavanjem zadovoljstva.

Iz tog razloga, stručnjaci apeluju na bolje i jasnije sagledavanje uzroka kompulsivnog ponašanja gojaznih osoba.

Iz Nacionalnog centra za naučno istraživanje navode, da je hrana biološka potreba, ali da obroke najčešće doživljavamo kao neki vid nagrade ili kao zadovoljstvo. Ovo vrlo lako može biti i uzrok porasta broja gojaznih osoba u svetu. Statistika je pokazala da godišnje od posledica gojaznosti umre oko 2,8 miliona ljudi širom sveta, a razlog je disbalans između unetih i potrošenih kalorija.

Masnoća kao i šećer predstavlja izvor energije za organizam, dok je mozgu za funkcionisanje potreban samo šećer.

Enzim koje razgrađuje trigliceride nalazi se u namirnicama kao što su pojedine vrste mesa, čokolada ili sir.

Naučno testiranje na miševima pokazalo je da su miševi kojima su ubrizgani trigliceridi, delovali sito bez volje za bilo kakvu aktivnost, dok su se miševi kojima je pomenut enzim bio genetski eliminisan, ponašali potpuno drugačije. Što je izlaganje trigliceridima duže, to su miševi bili lenji.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za naučno istraživanje, navode da su istraživanja pokazala kako trigliceridi deluju poput teških droga na mozak, po sistemu nagrađivanja.

16/05/2018 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments