Ovo je najpristupačniji i najefikasniji oblik Omega 3 masnih kiselina

21/04/2020 15:27

Ovo je najpristupačniji i najefikasniji oblik Omega 3 masnih kiselina

Omega 3 masne kiseline pripadaju grupi nutrijenata koji se zovu lipidi. Ove masti su esencijalne u nekoj izbalansiranoj ishrani. One podstiču organizam da proizvodi ćelije i osigurava dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Lipidi su takođe najvažniji izvori energije za organizam i dele se u tri grupe: zasićene, monozasićene i polizasićene. Omega 3 masne kiseline su bitne za funkcionisanje mozga, razvoj i normalan rast organizma. Mogu nas štititi od nekih bolesti srca, infarkta, Alchajmera, pa čak i kancera, snižavaju nivo lošeg holesterola i triglicerida i daju elastičnost krvnim sudovima.

Riba je jedan od najboljih izvora Omega 3 masnih kiselina, ali često ih ljudi ne jedu zbog cene. Ipak, konzerva sardine je dobra varianta, koju čak preporučuje nutricionista.

Mnogo je važnije za zdravlje i naš nutritivni balans da jedemo ribu bar dva puta nedeljno. I ako već pričamo o praktičnim stvarima, treba uzeti u obzir da je konzerva sardine najefikasniji izvor Omega 3 masnih kiselina, kompletnih proteina, kalcijuma i gvožđa na jednom mestu.

Sardina je mala riba koja nije intenzivno hranjena i ne postoji rizik od kontaminacije teškim metalima; hrani se planktonom i sadrži najveću količinu Omega 3 masnih kiselina. U konzervi je riba dobro kuvana, pa se može jesti zajedno sa kostima, koje su dobar izvor kalcijuma sa povećanom bioefikasnošću; ako izaberete varijantu u paradajz sosu, hemijsko gvožđe iz ribe će se absorbovati mnogo više i lakše.

Ne gubite vreme pokušavajući da nađete perfektnu varijantu ribe, pošto se konzerva sardine nalazi na policama u bilo kojoj prodavnici po pristupačnoj ceni. Bilo ko može jesti zdravo, ako ima dobre informacije.

21/04/2020 15:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments