Da li su mladi usamljeniji od penzionera?

15/08/2018 14:40

Da li su mladi usamljeniji od penzionera?

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su mladi ljudi usamljeniji od penzionera.

U istraživanju Fondacije za mentalno zdravlje učestvovalo je 2.256 osoba.

Posledica savremenog načina života

Stručnjaci navode da rezultati ovog istraživanja predstavljaju posledicu velikih promena u savremenom načinu života.

Prema rezultatima svaki deseti Britanac oseća usamljenost, dok Britanci generalno pokazuju tendenciju sve manjeg druženja.

Skoro 60 odsto ispitanika starih između 18 i 34 godine, izjavilo je da se povremeno oseća usamljeno, dok je kod osoba starijih od 55 godina, taj procenat iznosio oko 35.

Mlade osobe koje su učestvovale u istraživanju navele su da komuniciraju sa drugima putem sajtova i društvenih mreža, a da to nije isto kao pravo druženje, lice u lice. Najviše mladih provodi većinu vremena u komunikaciji putem Interneta.

Stručnjaci navode se ne može sa sigurnošću tvrditi da ovakvo ponašanje uzrokuje biološke posledice po mlade ljude i podsećaju da je fizička prisutnost neophodna za lučenje hormona nežnosti – oksitocina. Ovaj hormon podstiče društvene kontakte i čini srce zdravim.

Druge studije

Slična istraživanja pokazala su veliki udeo komunikacije putem Interneta, odnosno društvenih mreža, u ukupnoj komunikaciji sa ljudima.

Stvaranje slike o sebi i o drugima, na osnovu onoga što se vidi na društvenim mrežama, može voditi u depresiju i anksioznost.

Na društvenim mrežama vidljiva je idealizovana slika drugih. Usled toga, veliki broj adolescenata pokazuje znake onlajn depresije.

Verovatnoća pojave depresije proporcionalna je sa intenzitetom zavisnosti od korišćenja društvenih mreža.

15/08/2018 14:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments