Na pomolu vakcina protiv ebole

02/12/2014 13:39

Na pomolu vakcina protiv ebole

Vakcina protiv ebole koja se još nalazi u eksperimentalnoj fazi uspešno je testirana u SAD, saopštio je nakon kliničkih ispitivanja direktor Nacionalnog instituta za alergijska i infektivna oboljenja Entoni Feuči, rukovodilac grupe američkih stručnjaka koji traže lek protiv virusa ebole.

Naučnici sarađuju sa kompanijom “GlaxoSmithKline”, a objavili su rezultate istraživanja u “Medicinskom časopisu Nove Engleske” (New England Journal of Medicine) Lekarskog društva Masačusetsa.

Vakcinu je primilo 20 dobrovoljaca i rezultati su dobri. Između ostalog, njihov organizam je pod uticajem preparata počeo da proizvodi antitela za virus ebole, pri čemu neželjenih efekata nije bilo, osim kratkotrajnog povećanja temperature kod dva pacijenta.

Fauči je izjavio da je nauka prišla korak bliže proizvodnji vakcine protiv ebole, ali još treba da pređe dosta vremena pre nego što dođe do njene masovne upotrebe. Institut aktivno razgovara sa zvaničnicima iz Liberije i drugim partnerima o sledećoj fazi testiranja vakcine na zapadu Afrike. Obimnija ispitivanja se ne očekuju pre početka sledeće godine, naveo je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH), prenosi AFP.

Najveći broj žrtava i zaraženih osoba zabeležen je u Liberiji (3.016 umrlih i 7.168 zaraženih), zatim u Sijera Leoneu (1.398 i 6.599) i Gvineji (1.260 i 2.134).

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je situacija u Gvineji “stabilna”, u Liberiji da se broj slučajeva “stabilizovao ili se snižava”, a u Sijera Leoneu da će broj obolelih “možda i dalje rasti”.

Izvor: Blic

02/12/2014 13:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments