Ishranom do zdravog srca!

22/04/2020 12:42

Ishranom do zdravog srca!

Kardiolozi imaju nekoliko prostih pravila da bi imali zdravo srce. Dijeta i stil života su esencijalni, kažu oni.

Dobra strana je da je 80% kardiovaskularnih oboljenja može da se spreči, tvrde kardiolozi. Najveći broj rizika je u vezi sa ishranom i stilom života – ovo su suštinske tačke koje treba uzeti u obzir.

Stručnjaci iz Amerike su napravili listu od sedam jednostavnih pravila, naučno potvrđenih, koja poboljšavaju zdravlje srca. Lista je bila definitivna 2010. godine, kada je američka asocijacija postavila svoj ambiciozni cilj da do 2020. godine snizi smrtnost od srčanih bolesti za 20%.

Za sada su rezultati veoma dobri, a preliminarne informacije ukazuju na smanjenje od 30%, dok će prvi izveštaj biti objavljen krajem godine. Istraživanje objavljeno u februaru je ukazalo na drugi značajan faktor za srce koji fali sa liste 7 principa: dobar san. San, dijeta i fizička aktivnost su zdrava navika koju treba praktikovati svakog dana.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su spavali sedam-osam sati u toku noći i koji su ponavljali sedam principa imali za 61% manji rizik da obole od nekog srčanog oboljenja.

Evo koja su to pravila:

  1. Nemojte pušiti – Pušenje povećava rizik od bolesti srca za 60% i ako smatrate da elektronske cigare nisu podjednako štetne kao i one obične, varate se, one mogu biti čak i štetnije;
  2. Jedi zdravo – Za mnoge ovaj nagon može zvučati poprilično nejasno. Za zdravo srce bitno je konzumirati integralne žitarice, kinou, pasulj, ribu koja je bogata Omega 3 masnim kiselinama, voćem i povćem koje obiluje antioksidantima. Ako vas nabrojani proizvodi podsećaju na mediteransku ishranu, ne grešite: ona se najviše preporučuje od strane kardiologa, pošto ima blagotvorna dejstva na zdravlje srca na duže staze; 
  3. Krećite se – Informacije prikupljene iz preko 300 naučnih istraživanja pokazuju da ljudi koji su fizički aktivni imaju za 50% manji rizik da dožive srčani zastoj. Cilj koji možete sebi zadati je da radite 150 minuta aerobnih vežbi nedeljno. Naravno, ovaj nivo je teže dostići u uslovima izolacije koju je izazvao novi korona virus, ali možete raditi vežbe i u kući. Čak i malo je bolje nego nimalo. Pored toga, vežbe vam mogu pomoći da održite težinu koja je bliža onoj normalnoj, nakon sedenja u kući.
  4. Zadržite zdravu telesnu masu – Gojaznost je otežavajući faktor za srce i može uzrokovati srčane probleme, kao što su metabolički sindrom, visok pritisak i povišen holesterol. Ključ održavanja optimalne telesne težine je da povedete računa o veličini porcija koje jedete i da ne grickate ništa između obroka, pogotovu ne kada ste duže u kući i kada češće imate potrebu da otvarate frižider. Takođe, treba da jedete što više prirodnih proizvoda i da eliminišete one obrađene, sa puno soli i šećera, kao i drugih štetnih namirnica za srce.
  5. Praćenje krvnog pritiska – Najbolji način da držite pod kontrolom pritisak je da smanjite na minimum konzumaciju soli, na 1,5 grama dnevno, što je idealna doza, dok je maksimalna preporučena doza 2,3 grama. 
  6. Budite oprezni kada je u pitanju holesterol – Namirnice koje su bogate zdravim mastima, kao što su orasi i avokado su dobre za srce, dok one sa zasićenim mastima treba izbegavati, pošto povećavaju nivo holesterola LDL koji je loš holesterol i koji može uzrokovati srčana oboljenja. Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da snizite nivo holesterola LDL: jedite više ribe i voća, što su namirnice koje sadrže rastvorljiva vlakna (cvekla, šargarepa, karfiol, repa, kupus, prokelj, ovsene, pirinčane i ječmene mekinje, brašno od ovsa, pasulj, grašak, jabuke, citrusno voće, jagode) i krećite se.
  7. Smanjite šećer u krvi – Zaštita od insulinske rezistencije je faktor broj 1 koji utiče na zdrav život. Ovo znači da treba da održavate izbalansiran nivo šećera u krvi. Ishrana bogata šećerom i ugljenim hidratima vodi do gojaznosti, dok gojaznost povećava rizik od dijabetesa. Inače, dijabetes je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. U suprotnom, možete se osloniti na namirnice koje regulišu šećer, kao što su integralne žitarice, pasulj, grašak i povrće. 
  8.  San – Čak iako se nije našao na listi 7 zdravih principa za srce, san zaslužuje da se ubraja u pozitivne faktore. San je bitan za zdravlje srca, pošto ako spavate manje od sedam sati u toku noći ćete imati povišen pritisak, što vodi do aritmije i gojaznosti. Pored evidentnih pozitivnih strana, kvalitetan san je bitan i za mozak i mentalno zdravlje.
22/04/2020 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments