Kada ne bi trebalo piti vodu?

26/10/2015 10:46

Kada ne bi trebalo piti vodu?

Voda je jako dobra za naše zdravlje i neophodna je našem organizmu kako bi pravilno funkcionisao. Međutim, nije uvek dobro piti vodu.

Iako ona pomaže našem telu da obavlja svoje funkcije, ukoliko pijemo vodu tokom obroka, možemo mu samo odmoći. Naime, na taj način ometamo organizam u procesu varenja.

Stručnjaci navode je da je u toku dana potrebno popiti osam časa vode kako bismo održali organizam zdravim.
Ako pijemo vodu tokom jela možemo lako poremetiti ceo proces varenja. Ceo sistem organa za varenje radi kada ima dovoljno tečnosti, ali to ne znači da je potrebno da ga zalivamo hladnom vodom dok vari hranu koju ste tek pojeli.

Previše vode tokom obroka može da poremeti prirodnu koncentraciju želudačne kiseline i žuči koja je želucu potrebna za pravilno varenje hrane. Posebno je hladna voda loša za varenje jer ga usporava i izaziva grčeve kod onih čiji su organiza za varenje malo osetljiviji.

KADA je najbolje piti vodu?

Uvek je bolje popiti čašu vode pre obroka, 15-tak minuta pre nego što počnete da jedete. Kako nije dobro piti vodu tokom jela, tako nje dobro piti je ni neposredno nakon jela. Poželjno je sačekati bar sat vremena nakon obroka.

KAKO je najbolje piti vodu?

Nije neophodno izbegavati svaku tečnost pre, tokom i posle obroka kako bi se varenje poboljšalo. Ukoliko pravilno pijete vodu – ona će imati još bolji uticaj na organizam:

Mali gutljaji vode

Ukoliko ne možete da u potpunosti isključite pijenje vode tokom obroka, dobra vest je da i ne morate. Potrebno je samo da popijete nekoliko malih gutljaja vode tokom jela. Na taj način ćete očistiti nepce i uneti dovoljno tečnosti – ukoliko je ono što jedete suvo. A voda sa nekoliko kapi limunovog soka ili jabukovog sirćeta može biti veoma delotvorna pri pomoći u varenju.

Mlaka voda najbolja

Kod ljudi koji inače imaju problema sa varenjem, hladni napici tokom jela su im najveći neprijatelj. Ako pijete vodu tokom obroka potrudite se da pijete mlaku ili toplu vodu ili čaj (pogoto od majčine dušice, nane ili kamilice) koji mogu biti veoma dobri uz obrok i dobri su za želudac.

Pijte vode pre jela

Dok čekate na obrok, pogotovo ukoliko ste jako gladni – napijte se vode. Ukoliko popijete dosta vode pola sata ili barem 15 minuta pre obroka ne samo da neće više osećati toliko glad, nego ćete zaštiti želudac od sopstvene kiseline.

Hidratacija tokom dana

Oni kojima je navika da piju vodu tokom jela – jako je teško da se odviknu od toga. Najbolji način za odvikavanje od pijenja vode tokom obroka je dovoljno vode tokom dana. Ukoliko ne dozvolite svom organizmu da bude žedan – nećete osetiti potrebu tokom jela za vodom. Najbolje je početi dan sa jednom ili dve čaše mlake vode, dok je potrebno između obroka redovno piti vodu.

26/10/2015 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments