Ostanite zdravi tokom ispitnog roka

10/04/2018 10:17

Ostanite zdravi tokom ispitnog roka

Dan je duži i topliji, leto nam smeši, a studentima i ispitni rok. Za većinu studenata, ovo je naporan period i savetuje se opreznost. Stres u toku ispitnog roka može da se manifestuje kroz niz medicinskih problema kao što su glavobolja, prehlada, neprijatnost i bol u stomaku. 

Sa Medicinskog fakulteta u Irskoj savetuju predostrožnost i redovne konsultacije sa lekarima.

Kako održati zdravu formu organizma tokom ispita?

Ostanite zdravi

Redovna i izbalansirana ishrana – zdravi obroci su obavezni. Ukoliko je potrebno, u ishranu unesite dodatne vitamine, koji će sprečiti pad imuniteta.

Glavobolje

Glavobolja i jak pritisak u slepoočnicama su čest slučaj u stresnim situacijama. Unosite dovoljnu količinu vode u organizam, kako biste sprečili dehidrataciju. Izbegavajte zagušljive prostorije i pravite redovne pauze. Konsultujte se sa lekarom pre upotrebe lekova protiv glavobolje.

Dehidratacija

Unosite dosta tečnosti u toku dana i u toku ispitnog roka. Izbegavajte preteranu upotrebu kofeina i alkoholnih pića.

Herpes

Nanosite kremu kao prevenciju. Perite ruke pre i posle nanošenja kreme, kako biste sprečili širenje herpesa. Usne zaštitite balzamom ili grožđanom masti.

Problemi sa stomakom

Ukoliko se javi određeni problem, posavetujte se sa vašim lekarom. Unosite potrebnu količinu vode, ishranu obogatite voćem i namirnicama bogate vlaknima. U slučaju dijareje, unosite dosta tečnosti i čuvajte se dehidratacije. Zamolite lekara da vam prepiše potrebne vitamine i minerale.

Groznica

Za one koji često pate od visokih temepratura, preporučuje se održavanje odgovarajuće temperature u prostoriji. Pre podne i predveče držite prozore zatvorenim, zbog velike koncentracije polena u vazduhu. Izbegavajte učenje van zatvorenog prostora.

Astma

Budite u predostrožnosti i koristite inhalatore ispravno u toku ispitnog roka. Zamolite lekara za savet kako biste poboljšali tehniku upotrebe inhalatora. Uvek sa sobom nosite spreman inhalator, u slučaju da vam zatreba tokom ispita.

Ekcem

Održavajte kožu hidriranom i redovno nanosite kremu koju vam je prepisao vaš lekar. Izbegavajte materijale i garderobu koja će imati negativan uticaj na vašu kožu.

Nesanica

Izbegavajte kofein. Radite lagane vežbe ili se opustite u toploj kupki, kako biste lakše zaspali. Ne opterećujte svoj mozak, pa izbegavajte učenje u krevetu. Odredite period za odmor tokom ispitnog roka.

Neudobnost

Tokom učenja, verovatno sedite, te je bitno izabrati odgovarajuću stolicu u kojoj će vaše telo biti pravilno podržano. Izbegavajte poze kao što je prekrštanje nogu ili previjanje i izležavanje preko stola. Pravite redovne pauze u toku učenja, prošetajte i iskoristite nekoliko momenata da se opustite.

 

 

10/04/2018 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments