Vremena je sasvim dovoljno

30/03/2015 11:56

Vremena je sasvim dovoljno

Nedostatak vremena predstavlja jedan od najčešćih izgovora za nepreduzimljivost. Vrlo često se ta pasivnost prenosi sa jednog dana na drugi i postaje sve teže savladati kauč.

Baš tako, neprimetno, takozvani nedostatak vremena postaje hronični problem i nikako ne dolazi sam – neizostavno je praćen nedostatkom motivacije. Dani, meseci, pa čak ni godina nisu dovoljni da se napravi pomak.

Ako ikada sebe uhvatite kako koristite nedostatak vremena kao izgovor za svoje neuspehe ili vam se učini da je godina neopisivo kratka, razmislite o sledećim primerima. Ima pojedinaca koji su neverovatni, oni inspirišu i pozivaju na akciju. Njihova imena nisu toliko važna, koliko njihova namera i njihovi rezultati. Njihovi primeri pokazuju šta se sve može postići za godinu dana. Pronađite motivaciju u drugima.

Moguće je prepešačiti kontinent 

koraci

Manje od godinu dana je potrebno da se prepešači jedan kontinent

Mnogo je pojedinaca koji su za manje od godinu dana prepešačili ili pretrčali kontinent. Većina se odlučuje na takav poduhvat sa razlogom. Jedan od razloga za ovakvu dugu šetnju može biti želja da se podigne svest o određenom problemu, na primer, o zdravstvenim ili  društvenim problemima. Jedan šesnaestogodišnji mladić iz Sjedinjenih Američkih Država je trčao od Njubransvika u državi Njudžerzi do San Franciska u Kaliforniji. Time je održao obećanje koje je dao svom drugu sa dijagnozom raka kostiju. Uspešno je završio svoju trku za svega 60 dana. Kada uzmete u obzir njegov uspeh, da li vam onih 10 000 koraka dnevno, koje stručnjaci preporučuju za zdrav život, zvuče strašno?

Moguće je oploviti planetu

Frensis Džojon je sasvim sam obišao svet na svom plovilu i to za 57 dana, 13 sati, 34 minuta i 6 sekundi. Dakle, prešao je 21.600 nautičkih milja za manje od dva meseca, sasvim sam nasred mora. Nije li to impresivno?

Moguće je otplatiti dug 

Jedan par je uspeo da otplati dug u visini od 27.000 dolara u roku od šest meseci. Supružnici su napravili novi plan, prilagodili ga svom budžetu i visini računa, a uneli su i značajne promene u svoj svakodnevni životni stil. To je uključivalo prodaju automobila, kupovinu polovne robe, otkazivanje svih usluga koje im nisu bile neophodne za život (kablovska televizija i skupi pametni telefoni), a za plaćanje su koristili samo raspoloživi keš.

Moguće je prikupiti veliku sumu novca 

Svi smo čuli za humanitarne akcije prikupljanja novčane pomoći za pojedince koji su u nevolji. Jedna takva akcija je bila namenjena lečenju četvorogodišnje devojčice Elize O’Nil, koja pati od degenerativne bolesti mozga. Akcijom je prikupljeno više od dva miliona dolara za manje od godinu dana. Prikupljeni novac će se iskoristiti za pronalaženje leka za retku bolest od koje pati Eliza.

Moguće je zasaditi šumu

Pakistanski vojnik, Muhamed Jusug Džamil je pre nekoliko godina posadio 20.101 stablo za samo 18 sati i 40 minuta i time je postigao svetski rekord upisan u Ginisovi knjigu rekorda. Za one koji vole matematičke detalje, to je neverovatnih 18 stabala za sat vremena. Pre njega, rekord je držao Kanađanin Ken Čaplin sa posađenih 15.170 stabala.

Moguće je prevazići strah

Đia Điang imao je strah od toga da će ga drugi ljudi odbiti. Svoj strah je potpuno savladao i to tako što je, kako sam tvrdi, tokom 100 dana potpunim strancima upućivao lude zahteve. Dakle, postigao je uspeh za manje od godinu dana. Sada deli svoje iskustvo o samorehabilitaciji. Jedan je od TEDx predavača, a njegov uspeh ga je povezao i sa Hafington postom, kao i sa Forbsom.

Moguće je pročitati mnogo knjiga knjige-polica

Svi mi imamo u planu da se posvetimo čitanju i sastavljamo listu primamljivih naslova, ali retko ko je kao Nina Stanković. Ona je tokom jedne godine čitala po jednu knjigu dnevno – pročitala je 365 knjiga od 365 različitih autora za godinu dana. Intenzivno čitanje joj je poslužilo kao terapija nakon što joj je najstarija sestra preminula od raka. Ovo poglavlje njenog života je zabeleženo u memoarima sa naslovom Tolstoj i ljubičasta stolica.

Da li vam se i dalje čini da jedna godina nije dovoljna za uspeh? Postavite sebi cilj i krenite. Sve se može kad se hoće!

30/03/2015 11:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments