Kradljivci dragocenog vremena

07/09/2018 12:34

Kradljivci dragocenog vremena

Ko ili šta nam krade trenutke i dragoceno vreme? Odgovor leži u novim tehnologijama, modernom dobu, društvenim mrežama..

Što ih više koristimo, odnosno što više vremena provodimo u virtuelnom svetu, manje uživamo u životu.

Ukradeni trenuci

Digitalne tehnologije nam u velikoj meri olakšavaju život, ali isto tako nas čine i iscrpljenim, dekoncentrisanim. Zbog istih, gubimo osećaj za realnost i dodir sa sadašnjim trenucima.

Naučnici su sproveli eksperiment, a na osnovu njegovih rezultata, upozoravaju društvo da smanje vreme koje troše u virtuelnom svetu. Naime, eksperiment je sproveden u jednom restoranu, u kom je učestvovalo 300 odraslih i studenata. Naučnici su zamolili učesnike da tokom večere ostave mobilne telefone na stolu, uključene. Druga grupa je morala da utiša telefon ili da ga skloni iz dometa.

Nakon obroka, svi su popunili upitnik u vezi sa svojim osećanjima tokom večere, uživanjem, dosadom i potrebom za korišćenje telefona tokom obroka.

Rezultati su pokazali da su telefon više koristili učesnici kojima je telefon bio dostupan, kao i da su dosta manje uživali u obroku. Imali su poteškoća da se fokusiraju na sadašnji trenutak.

Decenije istraživanja su pokazale da na osećaj zadovoljstva u životu, ali i na dugovečnost, najviše utiču veze sa drugima i to koliko smo socijalni. Moderna tehnologija nam krade te posebne trenutke sa dragim ljudima.

07/09/2018 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments