Ove navike produžavaju život za deceniju!

19/07/2018 16:24

Ove navike produžavaju život za deceniju!

Briga o zdravlju je važan uslov za dug život, iako većina ljudi to olako shvata. Mnogi čak i ne znaju šta to podrazumeva.

Nedavno sprovedena studija na Harvardu, otkriva koje životne navike mogu produžiti život.

5 navika koje mogu produžiti život

Sprovedena studija obuhvatila je zdravstvene podatke 44.354 muškarca i 78.865 žena. Proučene su svakodnevne navike koje su uticale na dužinu života.

Evo šta kažu stručnjaci:

Ne konzimirajte cigarete

Prema podacima američkog zavoda za kontrolu i prevenciju bolesti, pušenje cigareta je glavni uzročnik preventivnih bolesti i smrti.

Ne preterujte sa alkoholom

Prekomerena konzumacija alkohola nipošto nije dobra za zdravlje. Naime, može dovesti do mnogih zdravstvenih problema kao što su kancer i srčana oboljenja. Takođe, konzumacija alkohola dovodi i do drugih problema, do nasilja i saobraćajnih nesreća.

Stručnjaci savetuju umerenu konzumaciju.

Briga o telesnoj težini

Stručnjaci navode da je veoma bitno voditi računa i o telesnoj težini, odnosno održavati indeks telesne mase u vrednostima između 18,5 i 24,9. Indeks se računa tako što se iznos težine podeli sa visinom.

Dobar indeks telesne mase predstavlja manji rizik od srčanih oboljenja, infarkta, dijabetesa i drugih oboljenja.

Zdrava ishrana

Izbalansirana ishrana prepuna minerala i vitamina omogućiće organizmu da primi vitamine bez štetnih posledica po indeks telesne mase.

Balansiranu ishranu predstavlja konzumacija integralnih žitarica, voća, povrća, mlečnih proizvoda i mesa sa niskim procentom masti. Stručnjaci savetuju ograničenje unosa šećera i soli.

Fizička aktivnost

Svakodnevna umerena fizička aktivnost u velikoj meri će podmladiti ćelije. Naučnici preporučuju aktivnost koja uključuje bržu šetnju i vežbe za jačanje mišića u trajanju od 30 minuta, svakog dana.

19/07/2018 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments