Atina: Odakle krenuti?

03/04/2015 11:48

Atina: Odakle krenuti?

Mnogo ljudi poseti Atinu samo u prolazu, na primer na putu do nekog ostrvskog letovališta. Sa druge strane, ima onih koji ovde dolaze namenski: neki dolaze poslovno; neki turustički, da osete duh antičke prestonice; a neki da se usavršavaju.

Kako bilo, grčka prestonica nudi toliko raznovrsnih sadržaja da vas može držati okupiranim danima. Svi oni koji za razgledanje grada imaju malo vremena na raspolaganju, nalaze se na mukama. Šta posetiti i odakle krenuti?

Akropolj 

akropoljDa, to je prepoznatljiv prizor sa većine razglednica iz Atine, i to s razlogom. Boravak u ovom gradu i odlazak bez posete ovom lokalitetu jednostavno je neprihvatljiv. Brdo nad Atinom je mesto gde možete upoznati više antičkih arhitektonskih bisera, koji uključuju Partenon i Erehtejon. U blizini se nalazi i Muzej Akropolja, smešten u prostorijama moderne zgrade, ali dobro uklopljene u ambijent antike. Poseta muzeju veoma može pomoći u razumevanju značaja svih arheoloških ostataka na ovom lokalitetu.

Nacionalni arheološki muzej

U zemlji koja ima toliko izuzetnih arheoloških lokaliteta, teško je odlučiti koje od njih treba posetiti, a koje izostaviti. Zato gosti Atine imaju jednu alternativnu mogućnost – posetu eksponatima sa različitih lokaliteta, koji se mogu videti u Nacionalnom arheološkom muzeju. Izloženi eksponati pripadaju različitim istorijskim epohama, počev od praistorije, pa do kasne antike.

Antička agora

atina-stare-gradjevineAgora u Atini predstavlja zbir arheoloških ostataka, među kojima su ostaci Hefestovog hrama, za koji se smatra da je jedan od najboljih primera antičkog grčkog hrama. Nekada davno, agora je bila srce Atine, mesto gde se narod okupljao i gde su se održavale skupštine. Danas je to izuzetno mesto za izlet i za podsećanje na sadržajnu istoriju.

Trg Sintagma

Ovaj trg je poznat svima koji danas prate regionalna dešavanja, čak i ako nisu imali priliku da posete Atinu. Centralno pozicioniran atinski trg danas predstavlja mesto većine protestnih okupljanja u Grčkoj. Istovremeno, tu se nalazi i zgrada grčkog Parlamenta ispred koje se na svakih sat vremena odvija čuvena smena straže. (Za sve zavisnike od interneta: na trgu Sintagma omogućen je besplatni pristup brzom bežičnom internetu).

Plaka 

atina-plakaPlaka je jedna od najprimamljivijih atinskih četvrti. Naravno, ne smete je zaobići. Ovaj istorijski kraj se nalazi blizu Akropolja i prepoznatljiv je po uskim krivudavim ulicama, mnoštvu starih zdanja i jako prijatnoj atmosferi. Ovo je odličan izbor za uživanje u tradicionalnim grčkim zalogajima i piću.

Brdo Likavitos

atina-brdo-LikavitosNajvša tačka Atine zapravo je vrh brda Likavitos. Do ove tačke se može doći peške ili uspinjačom. Pogled koji se odatle pruža preko čitavog grada do Partenona, sa morem u pozadini, vredi svakog truda. Naravno, obavezno spakujte foto-aparat.

Stadion Panatinaiko

atina-stadion

Stadion na kom su se održale “Prve olimpijske igre modernog doba” 1896. godine

Atina je neizbežna asocijacija za Olimpijske igre. Stadion Panatinaiko, poznat i kao Kalimarmaro (Lepi mermerni), predstavlja mesto gde su začete moderne Olimpijske igre. U potpunosti je sagrađen od belog mermera i zaista je impresivno mesto koje treba posetiti. Iako olimpijci s kraja devetnaestog veka nisu ni pretpostavljali da će ih na stadionu zamentiti muzičari poput Tine Tarner, Metalike i Blek Sabata, danas se ovaj stadion povremeno koristi za održavanje različitih velikih događaja ovog tipa.

Ulica Karađorđa srpskog

Jedna od atinskih ulica, onih koje vode do trga Sintagma, nosi ime srpskog vojskovođe – Karađorđa. Uzimajući u obzir mnoštvo drugih lokaliteta u Atini, ova ulica možda ne spada u red najznačajnijih mesta u gradu, i možda neće biti privlačna za goste iz drugih zemalja, ali bez obzira na to, treba je posetiti – ona predstavlja simbol grčko-srpskog prijateljstva.

03/04/2015 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments