Kako prepoznati nedostatak vitamina?

05/07/2021 20:08

Kako prepoznati nedostatak vitamina?

Pandemija koronavirusa mnoge je suočila sa dodatnim strahom u vezi sa zdravljem, te su počeli da troše vitamine i suplementa bez konsultacija sa lekarom. Ovakve odluke nisu baš najmudrije. Jer, u pojedinim slučajevima, umesto da pomognete sebi, možete naštetiti i urušiti zdravlje.

U nastavku donosimo neke od simptomi usled nedostatka vitamina, a na osnovu kojih možete izabrati dodatke ishrani.

Umor uglavnom ukazuje na nedostatak gvožđa. A drugi siptomi koji potvrđuju njegov manjak je loša koncentracija, apetit, loša koža, tamni podočnjaci. Izvori gvožđa su crveno meso, jaja, sušeno voće, zeleno povrće, Vitamin C koji pomaže apsorpciji, pa je preporučljivo uz obrok popiti sok od limuna ili narandže.

Osetljiva koža najčešće je pokazatelj da organizmu fali cink. Od drugih siptoma mogu se javiti i sporo zarastanje rana i bele tačkice na noktima. Cinka ima u orašastim plodovima, semenkama, žitaricama, sardinama i crvenom mesu.

možda vas zanima i Šta su to sunčani vitamini?

Problemi s probavom ukazuje na nedostatak vitamin B3. Takođe može se pojaviti i slabost u mišićima, gubitak apetita i promene na koži. Kako bi se nadoknadio gubitak ovog vitamina dobro je jesti nemasno meso, ribu i orašaste plodove.

Grčevi u rukama i nogama je javljaju kada telu fali vitamin B6. Od drugih siptoma može se javiti i upala kože, razdražljivost, nesanica i PMS. U tom slučaju treba konzumirati smeđi pirinač, banane i kukuruz.

Opadanje kose je posledica nedostatka vitamina B9. Takođe, gubitak kose može pratiti i perutanje kože, gubitak apetita i umor. U ishranu bi u tom slučaju trebalo ubaciti jetru, mahunarke, jaja, ribu i celer .

Bolovi u leđima i nogama su posledica manjka vitamina D. Od drugih simptoma tu su bol u bokovima, otežano kretanje, malaksalost i pojačano znojenje. Da bi se pomoglo telu trebalo bi se sunčati i boraviti na otvorenom.

Anksioznost  je posledica nedostatka  magnezijuma. Ovaj poremećaj je često praćen i nervozom, te se preporučuje spanać, bademi i hleb od celih zrna žitarica.

Rane u ustima je indikator nedostatka vitamina A. Kada organizmu fali ovaj vitamin osoba se često prehlađuje, pojavljuje se perut, koža biva isušena, a pojačava se i sklonost ka stvaranju akni. kako bi se sanirali ovi simptomi trebalo bi jesti džigericu, jaja, sir i jogurt.

Zbunjenost je posledica manjka vitamina B1, a često su prisutne i mučnine i česte promene raspoloženja. U tom slučaju treba konzumirati  pirinač, žitarice i pasulj.

Nedostatak energije je takođe posledica nedostatka magnezijuma. Od drugih simptomi mogu se javiti mučnina, tromost, slabost i gubitak orijentacije. Kako bi se stanje popravilo jesti riba, zeleno lisnato povrće, mineralne vode, orase…

05/07/2021 20:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments