Mača čaj za zdravlje zuba

13/03/2020 13:32

Mača čaj za zdravlje zuba

Mača je svuda oko nas. Možete je kupiti u obliku praška kako biste pravili čaj ili smuti od njega, da ga dodate u svoje omiljene recepte, a možete ga i namazati po svojoj koži. Za razliku od drugih napitaka, možete je konzumirati bez straha da će vam oštetiti zube.

„Zato što zeleni čaj sadrži tanine, konzumiranje istog tokom dužeg perioda će vam obojiti zube i smanjiti njihovu belinu,“ objašnjava Džefri Sulicer. Ali i bez tih površinskih posledica, mača čak možda ima i neke koristi.

„Mača je bogata katehinima, odnosno antioksidantima,“ kaže Dr. Sulicer. Istraživanja pokazuju da antioksidanti koji se mogu naći u zelenom čaju poboljšavaju zdravlje usta tako što umanjuje upale i limitira količinu bakterija.

„Bakterija se neprestano razvija i širi u vašim ustima, što može prouzrokovati stomatološke probleme kao što je nastajanje mrlja na zubima, loš zadah i nastanak karijesa,“ Dr. Sulicer objašnjava. „Zbog antibakterijskih svojstava mače, konzumiranje napitaka od mače može suziti razvoj tih loših bakterija u vašim ustima i time čini vaše zube i desni čistim.“

Samo budite oprezni da na stavljate previše šećera u maču. „Zašećerena kafa i čajevi su jako štetni za vaše zube i desni. Kada pijete napitak sa puno šećera, taj šećer napada caklinu na vašim zubima i može da ošteti vaše desni što konačno prouzrokuje nastanak karijesa.“ govori nam Dr. Sulicer.

Kako biste održavali zdravlje svojih zuba i sprečili nastanak karijesa, obavezno perite zube dva minuta dva puta dnevno. I ne preskačite konac za zube!

13/03/2020 13:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments