Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

23/06/2021 15:47

Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Na opšte zdravlje organizma i sam metabolizna najviše utiče redovan san, pravilna ishrana i vežbanje. Međutim, metabolizam je lični i svako od nas drugačije reaguje na određene životne promene ili obaveze, a što se najviše odražava na njega. Promenom ishrane može se regulisati brzina metabolizma, a kasnije i telesna težina.

1. Ljute papričice

Konzumiranje ljute paprike do 30 odso se može brzati metabolizam. Prema istraživanjima, začinjena hrana pospešuje znojenje više nego uobičajeno. Kapsaicin, jedinjenjem koje utiče na receptore bola, povećava cirkulaciju krvi i metabolizam. I aktivira telo da brže sagoreva masnoće. Praktično, masnoća se pretvara u tečnost 20 minuta nakon konzumacije jedne ljute papričice ili porcije začinjene hrane.

2. Jabuke i kruške

Ovo voće je najbolji saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima, jer ono značajno ubrzava metaboličke procese. Prema studiji državnog Univerziteta u Rio de Žaneiru,  žene koje su jele po 3 jabuke ili kruške dnevno, izgubile su na telesnoj težini, za razliku od onih koje ih nisu jele.

3. Čija semenke

One su moćan izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, a sadrže 20 odsto proteina, 34 odsto masti i 25 odsto vlakana. Utiču na izgled, daju energiju i organizmu vraćaju vitalnost.

4. Seme lana

Laneno seme čisti organizam od toksina, ali i normalizuje metabolizam, smanjuje nivo šećera u krvi i utiče na apetit. Masne kiseline lanenog semena aktiviraju rad lojnih ćelija u telu i tako pomažu topljenju viška masti u organizmu.

možda vas zanima i: Sobna temperatura može da nam pomogne da ubrzamo metabolizam

5. Cimet

Cimeta poboljšava ten, snižava holesterol, ubrzava protok krvi, odličan je za srce, stomak, creva… Dovoljno ga je dodavati jelima ili ga uzimati pre obroka i to 1/4 kašičice.

6. Banane

Banane poboljšavaju varenje, smanjujući apetit i postiču proces mršavljenja. Tokom dana dovoljno je pojesti svega dve banane.

7. Kafa i zeleni čaj

Kafa i zeleni čaj efikasno ubrzavaju metabolizam, a sadrže antioksidanse, snižavaju nivo šećera u krvi i pomažu u sagorevanju masnoća. Da bi dale efekte i kafa i zeleni čaj se moraju piti u umerenim količinama.

8. Brokoli

Brokoli je važan izvor kalcijuma, vitamina C, K i A, a tu su još i antioskidansi i folna kiselina. Zahvaljujući sastavu brokoli gotovo najbrže od svog povrća utiče na metabolizam.

23/06/2021 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments