Korisni saveti za lakše buđenje!

15/12/2022 12:40

Korisni saveti za lakše buđenje!

Ukoliko zaista volite da spavate, a rano ustajanje vam deluje kao kazna, potrebna vam je pomoć kako biste lakše prevazišli ustajanje iz kreveta.

Srećom, postoje različiti korisni trikovi koji će vam olakšati ranije buđenje i ustajanje iz kreveta čak i onim danima kada biste najradije ostali (bar još malo) u krevetu.

Pokušajte da uvedete ove navike u svakodnevnicu i sigurno je da ćete lakše ustajati ujutru:

Krenite na spavanje na vreme

Ukoliko svaki dan na spavanje krenete u isto vreme, posle izvesnog vremena će vam biti sve lakše da ustanete kad treba. Ljudski organizam voli ustaljen ritam zbog čega je važno pridržavati se rasporeda kad se radi o spavanju. Vodite računa o tome da dnevno postignete barem sedam sati sna.

Pre spavanja odmorite oči

Oko pola sata pre odlaska u krevet isključite televizor i računar, a bilo bi dobro da izbegavate i telefon. Važno je da izbegavate jako svetlo upereno direktno u oči. Čitanje knjige može biti dobra aktivnost koja ne zamara oči previše.

Izbegavajte kofein i alkohol

Unošenje kafe ili alkohola u organizam će samo otežati pokušaj da zaspite, a može i da poremeti miran i kvalitetan san. Ponekad jedno piće neće škoditi, ali veće količine treba izbegavati. Za relaksaciju su dobri šolja toplog mleka ili biljnog čaja.

Fizička aktivnost

Umor je najbolji način da se organizam pripremi za san. Vežbanje sat ili dva pred spavanje će sigurno pospešiti vaš san, takođe, korisnim će se pokazati i jutarnja gimnastika, džoging ili vežbanje ranije u toku dana – kako biste se što bolje i lakše razbudili i pripremili telo za novi dan i aktivnosti koje vas očekuju.

Tuširanje 

Jutarnje tuširanje je odličan način da se započne dan. Tako se aktivira nervni sistem, a i dobićete energiju za ceo dan.

15/12/2022 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments