Loše navike mogu biti znak da ste perfekcionista

19/03/2015 12:40

Loše navike mogu biti znak da ste perfekcionista

Pažnja, svi vi koji grickate nokte, uvrćete ili čupkate kosu ili imate neke slične loše navike: vaša kompulsivna navika može biti znak da ste perfekcionista, kako kažu istraživači sa Univerziteta u Montrealu.

Ovo istraživanje koje je sprovedeno u martu objašnjava da ovakvo ponašanje i ovakve navike mogu biti rezultat jedne osobine koja izaziva da vrlo lako osećate dosadu.

“Verujemo da osobe sa ovakvim navikama koje se ponavljaju dugo vremena mogu biti perfekcionisti, što znači da im je vrlo teško da se opuste i da rade stvari bez pritiska i nervoze, smireno”, rekao je doctor O Konor koji je učestvovao u ovom istraživanju.

kosa

Loše navike može izazvati i dosada

To je razlog zašto su ovi ljudi skloni frustraciji, zašto su nestrpljivi i nezadovoljni kada ne postignu svoje ciljeve. Oni takođe vrlo često osećaju veliki nalet dosade, stoga navike kao što su grickanje noktiju može biti njihov način da zadovolje potrebu i osete neki vid samonagrađivanja.”

Istraživači su ispitali 48 učesnika, od kojih je polovina imalo ove loše navike. Ispitanicima su dati upitnik kojim je trebalo utvrditi njihove emocije (uključivši bes, grižu savesti i razdražljivost) i radili su intervju sa kliničkim evaluatorom. Nakon toga su bili izloženi situacijama u kojima je na veštački način trebalo kod njih izazvati dosadu, frustraciju, stres ili opuštenost, kako bi videli njihove reakcije. Ispitanici koji su skloni nekim lošim navikama kao što su grickanje noktiju ili čupkanje kose su bili isprovocirani da praktikuju ovo ponašanje podjednako često u situacijama kada su osećali dosadu i stres. Ali, pokazali su da nisu skloni ovim navikama kada se osećaju ležerno, opušteno. “Ovo znači da loše navike ne izaziva samo stres i nervoza, često to može biti i dosada. “, rekla je naučnica Sara Roberts.

I eto, vaša loša navika odjednom ne zvuči tako strašno, zahvaljujući nauci.

19/03/2015 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments