Zablistajte na TOEFL testu

21/04/2015 10:42

Zablistajte na TOEFL testu

Pripremanje za TOEFL test može biti obeshrabrujuće, ali svakako nije nemoguće. Tajna kvalitetne pripreme za ovaj test leži u dobroj organizaciji i definisanju sopstvenog plana za učenje, koji je baziran na vašim potrebama i u skladu sa specifičnom situacijom. Ako napravite dobar plan i sprovedete ga u delo, uspeh vam ne može pobeći.

Evo kako da izradite svoj personalizovani plan pripreme.

Utvrdite koji je idealan rezultat na testu koji želite dostići

Veoma je važno da, pre nego što počnete sa učenjem, znate kakav rezultat želite da postignete. Za upis na određene studijske programe dovoljni su niži bodovi, recimo rezultat 79, dok druge obrazovne institucije traže bolje rezultate, na primer 110. Razlika između ovih rezultata je velika, pa zato morate imati u vidu svoj krajnji cilj, kako biste pravilno organizovali svoje učenje. Da biste saznali kakav se rezultat na TOEFL testu od vas očekuje, jednostavno posetite vebsajt univerziteta za čiji program konkurišete i pronađite odeljak posvećen inostranim studentima. Definisanje cilja je delotvorna strategija za izradu odgovarajućeg plana.

Izračunajte koliko vremena imate na raspolaganju za učenje

Imate samo mesec dana da se pripremite? Ili šest meseci? Da bi vaš plan bio efektivan, mora počivati na informaciji o tome kada se testiranje očekuje. Većina univerziteta upisuje nove studente do decembra ili januara sledeće godine, što znači da morate dobiti svoje rezultate TOEFL testa do sredine oktobra. Nakon što ste završili testiranje, rezultati testa su najčešće dostupni na internetu u roku od 10 dana, ali može se desiti da potraje i malo duže. Čekanje na poslednji minut da se položi test nije najbolja ideja jer uvek morate rezervisati malo prostora za nepredviđene okolnosti.

Uradite probni test

Pre nego što počnete da učite, važno je da utvrdite šta su vaše slabosti, a šta jaka strana. Probni test vam može pomoći da otkrijete u čemu ste slabi i na šta bi trebalo, tokom učenja, posebno da se skoncentrišete. Vebsajt ETS nudi zvanični probni TOEFL test i to po ceni od 45 dolara. Po završetku probnog testa primićete povratnu informaciju o svom učinku, izveštaj o svom rezultatu sa detaljnim osvrtom na ono gde ste najslabiji.

Ukoliko ne možete da priuštite sebi zvanični probni test, podvrgnite se besplatnom testiranju. Ovakvih testova ima na mnogim vebsajtovima, mada povratna informacija koju ćete tamo dobiti neće biti pojednako detaljna. Još jedna prednost probnog testiranja je ta što time dobijate mogućnost da osetite kako pravi test izgleda. TOEFL test traje dugo, čitava četiri sata, koja isprva mogu delovati zastrašujuće. Ako uradite probno testiranje, nećete biti zatečeni kada dođe vreme za pravi test.

Sastavite svoj plan učenja

Nakon probnog testa znaćete šta vam dobro ide, kao i ono na čemu treba više da radite. Neka vaša priprema za test krene od vaših najslabijih tačaka. Na primer, ako je vaše pisanje dobilo najslabiju ocenu, započnite pripremu za test uvežbavanjem ove oblasti, zato što će vam trebati više vremena da svoje slabe tačke popravite i učinite ih svojom snažnijom stranom. Nakon toga, potrebno je da pređete na sledeću najslabije ocenjenu oblast. Pratite ovaj obrazac do kraja.

Vaš plan bi mogao da izgleda ovako: 1-3. nedelje: pisanje; 4-6. nedelje: govor;  7-9. nedelje: čitanje, 10-12. nedelje: razumevanje. Sad kad ste utvrdili kojim redom i obimom ćete se baviti svakom od oblasti, potrudite sa da za svaku pomenutu oblast dobro proučite strukturu i organizaciju testa. Tako ćete izbeći moguća iznenađenja na dan testa. I zapamtite, da biste svoje slabosti pretvorili u svoju jaku stranu, potrebno je da vežbate svakodnevno.

Pronađite svog saborca

Pripremanje za TOEFL test je kao pripremanje za bitku. Jednostavno morate veoma dobro poznavati svog neprijatelja. Morate da znate kako da nadmudrite neprijatelja i morate mnogo da radite kako biste bili u dobroj formi na dan bitke. Da biste dobili ovu bitku, poželjno je da imate saveznika, druga s kojim možete zajedno da radite na pripremama za test. Tako će vam biti mnogo lakše da prođete kroz pripremnu fazu. Moći ćete da delite materijale za učenje, da se međusobno propitujete i, što je najvažnije, da se međusobno motivišete.

Bilo bi dobro da za saveznika imate nekoga ko je govori engleski jezik, jer vam onda on može odmah dati povratnu informaciju i ukazati vam na greške. Ukoliko ne možete da nađete osobu koja govori engleski i koja bi vam pomogla u priremama, iskoristite prednosti interneta i povežite se sa svojim onlajn saveznikom.

21/04/2015 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments