“Pametni” sok od ribizle

24/07/2015 11:57

“Pametni” sok od ribizle

Poznato je da su crne ribizle veoma zdrave i da imaju pozitivan uticaj na mnoge procese u našem telu. Pored toga, imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravlje našeg organizma.

Crne ribizle se, zbog svog jakog mirisa i jakog ukusa, najčešće konzumiraju u obliku soka, džemova, sirupa ili kompota. Na taj način se iskoristi maksimum zdravih sastojaka ovog voća.

U plodu crne ribizle nalazi se velika količina vitamina C, A, B1, B2 i B6, a od minerala najviše ima kalijuma, zatim kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra. Upravo su ovo sastojci koji čine ovu biljku toliko zdravom.

Crna ribizla je zaslužna za bolji rad organa za varenje, korisna je kod bolesti bubrega, a pozitivno utiče i na krv, krvni pritisak i krvnu sliku, dok ublažava i reumatska bolove.

Ono što stručnjaci izdvajaju kao posebnu prednost crne ribizle, u odnosu na drugo voće, jeste njen utivaj na moždanu aktivnost.

Naime, sok od crne ribizle predstavlja neku vrtu “pametnog” soka, jer održava naš mozak zdravim, ali i stimuliše funkcije mozga.

Za ovakvu ulogu crne ribizle za naše zdravlje, zaslužan je antocijan – prirodni pigment koji se nalazi i u drugom bobičastom voću, ali je u crnoj ribizli intenzivniji.

Sok od crne ribizle pozitivno utiče na ogrnizam već nakon sat vremena od konzumacije, a efekti ovog voća mogu se primetiti u promeni raspoloženja (na bolje), ali i u analizi krvi.

Ovaj sok može uticati na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti, kao što je Parkinsova bolest i smanjiti rizik od pojavljivanja.

24/07/2015 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments