Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

26/03/2015 15:15

Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Ishrana može na više načina da utiče na metabolizam, ali kako bi se on ubrzao potrebno je konzumirati određene namirnice.

Ovo je nekoliko najpogodnijih namirnica za ubrzavanje metabolizma:

JAJA

jajaJaja spadaju u grupu namirnica koj imaju visok nivo proteina. Pored toga, jaja poseduju svih devet amino kiselina koje su potrebne metabolizmu kako bi radio ubrzano. Konzumiranjem proteina za doručak bićete siti duže vreme u toku dana.

ČIA SEMENKE

cia-semenkeČia semenke se u Centralnoj i Južnoj Americi već godinama koriste kao preventivni lek za dijabetes, prekomernu telesnu težinu i kardiovaskularne bolesti. Na našem području je ipak malo poznato da su ove semenke obogaćene nezasićenim mastima i vlaknima, a zbog toga duže vreme vas odžavaju sitim.

CIMET

cimetCimet najviše ubrzava metabolizam, a efikasan je i u borbi protiv prekomerne telesne težine. Ova nimirnica pomaže probavnom sistemu u organizmu i reguliše nivo šećera u krvi, a preporučuje se kap dodatak uz kafu.

BOBIČASTO VOĆE

bobicasto-voceU bobičasto voće spadaju: jagoda, malina, brusnica i ribizla. Ovo voće je najbolje u borbi protiv bolesti kardiovaskularnog sistema. Pored toga što je dobro za krvnu sliku, bobičasto voće je dobro za dijabetičare, a reguliše i telesnu težinu.

ĐUMBIR

djumbirĐumbir pomaži pri izbacivanju toksina iz organizma i podpomaže rad probavnog sistema. Poznat je i po tome što efikasno smanjuje telesnu težinu i olakšava varenje, a preporučuje se konzumiranje čaja od đumbira.

ZELENI ČAJ

zeleni-cajZeleni čaj je takođe veoma efikasan pri izbacivanju toksina iz organizma, a pomaži i u gubitku kilograma. Dve do tri šoljice zelenog čaja su dovoljne da ubrzaju metabolizam i oslobode vaš organizam od masti.

AVOKADO

avokadoJoš jedna namirnica koja od koje ćete se osećati sitim duže vreme je avokado. Avokado sadrži nezasićene masti, proteine i visok procenat vlakana.

KINOA SEMENKE

kinoa-semenkeKinoa semenke su jedne od najstarijih žitarica, a sadrže visok nivo magnezijuma koji predstavlja izvor energije, ali i regulator šećera u krvi. Ove semenke ne sadrže gluten zbog čega ne mogu da predstavljaju uzrok gojenja, ali vas zato mogu zasititi na duže vreme.

LJUTE PAPRIČICE

ljuta-paprikaGlavni sastojak ljute papričice i glavni sagorevač masti je kapsaicin. On ubrzava metabolizam tako što aktivira simpatički nervni sistem, koji je jedan od tri dela autonomnog nervnog sistem i aktivira se u stresnim situacijama. Na ovaj način zagreva se organizam a masnoća se rastvara. Kada pojedete jednu ljutu papričicu, u roku od 20tak minuta, masoća u vašem organizmu se pretvara u tečnost.

26/03/2015 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments