5 saveta: Kako provoditi manje vremena na telefonu

19/11/2015 11:55

5 saveta: Kako provoditi manje vremena na telefonu

Novo istraživanje sprovedeno na univerzitatu Derbi na temu zavisnosti od pametnih telefona i psihološke posledice te zavisnosti  pokazuje da, kao i kod droga, što se češće koristi, zavisnost je jača.

Prosečni učesnik koji je učestvovao u istraživanju provodio je 3,6 sati dnevno na svom telefonu, a 13 odsto učesnika su opisani kao “zavisnici”. Psihološke karakteristike zavisnosti od pamethin telefona i jasne veze te zavisnosti sa razvojem narcisizma, zaista su uzmeniravajuće.

Psiholog dr Dipika Čopra smatra da postoji jaka veza između društvenih mreža i vremena provedenog koristeći smartfon.

smartphone-593321_1920

Prekomerno bivstvovanje na društvenim mrežama ili korišćenje smartfona može vas koštati mnogo više nego samo vremena. Istraživanja su pokazala da vam te radnje kradu sreću, unazađuju razvoj i smanjuju akademski i društveni potencijal mladih ljudi”, navodi dr Čopra.

Druga istraživanja su pokazala da što se više vremena provodi na Facebook-u, što se pogoršalo zbog Facebook aplikacije za pametne telefon,  to se povećava i osećaj usamljenosti.

Ja se bojim da sve ovo ubija sposobnost našeg društva da stvara odnose sa drugim ljudskim bićima u stvarnom životu“, dodaje dr Čopra.

Znajući sve ovo, kako  možemo sačuvati sami sebe i trošiti manje vremena na naše pametne telefone? Ovo su samo neki od načina:

Isključite notifikacije

Da li vam se ikad desilo da se provera samo jedne notfikacije pretvara u pola sata nasumičnog čačkanja telefon? Niste jedini – lako se desi da budete uvučeni nazad u svet društvenih mreža kroz samo jednu notifikaciju. Ako isključite na aplikacijama sve notifikacije koje vam jednostavno nisu od životne važnosti, ovo se neće desiti. Čak i isključenje zvuka na svim aplikacijma će zaustaviti taj naš impuls da proveravamo telefon čim pusti zvuk.

Saznajte koliko koristite telefon

Ako želite da šokom sebi pomognete da skratite vreme potrošeno na telefon, možda vam surova istina može pomoći.

Postoje razne aplikacije, kao na primer QualityTime za Android ili Moment za Ajfon, koje prate korišćenje telefona i obaveštavaju vas o količini sati koje ste proveli zureći u ekran. Ove aplikacije imaju i upozorenja koja vam javljaju kada ste predugo za telefonom.

Odredite delove dana kada nećete koristiti telefon

Ne mora vaš telefon biti pored vas kada ste u kupatilu, za stolom, ili dok čitate knjigu ili gledate film.

photo-634069_1920

Pokušajte posvetiti jedan deo dana, svaki dan, bez telefona. Da bi vam bilo lakše, bolje da ti periodi budu u trenucima kada ste već zauzeti nečim drugim. Na primer, uključite avionski režim na telefonu i neka tako stoji prvih sat vremena kada se vratite sa posla. Ionako ćete biti zauzeti kuvanjem, provođenjem vremena sa porodicom ili spremanjem za izlazak.

Nemojte koristiti telefon kao alarm

Nemojte ga čak ni držati u spavaćoj sobi. Koliko puta smo svi, dok podešavamo alarm, čačkali telefon pre spavanja? I koliko puta smo svi, kada nas taj alarm probudi, pre nego što bilo šta drugo uradimo, otišli na fejsbuk ili proveravali notifikacije?

Sklanjanje telefona na posebno mesto može ublažiti opšte iskušenje i potrebu da mu opet posvetimo vreme.

Istrenirajte se “tehnološkim pauzama”

Ako prva četri saveta vam nisu pomogla i ako još uvek provodite više vremena za telefonom nego što biste želeli, onda je možda vreme da poslušate savet doktora Rozena, profesor  psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji koji savetuje sledeće:

Jedan lak način je da se polako istrenirate tehnološkim pauzama. Počnite tako što provedete samo jedan minut proveravajući sve pozive, poruke i notifikacije. Onda ga ugasite, stavite alarm na 15 minuta, prevrnite ga i stavite na neko vidljivo mesto. Sledeći put kada bude zvonio, proverite ga samo na minut. Nastavite ovako dok vam ne bude prirodno da ne proveravate telefon i da se više ne bojite da vam je nesto promaklo.”

19/11/2015 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments