Zemljin štit koji odbija elektrone iz svemira oslabio, naučnici zabrinuti

28/11/2014 15:07

Zemljin štit koji odbija elektrone iz svemira oslabio, naučnici zabrinuti

Na visini od oko 11.600 kilometara od zemlje nalazi se nevidljivi štit koji nas čuva od elektrona iz svemira.

Ukoliko ovaj štit popusti, opasni elektroni bi mogli da ugroze električne mreže i da poremete klimu na Zemlji. Stručnjaci iz NASA svermiske agencije kažu da ovi elektroni mogu da sprže i satelite ukoliko se nađu u većem broju.

Naučnici za ovaj štit znaju već neko vreme, ali nisu uspeli da otkriju tajnu njegovog nastanka. On je sličan štitu iz “Zvezdanih staza” koji je brod branio od napada oružja vanzemaljaca, s tim što Zemljin štit odbija elektrone, rekao je profesor Danijel Bejker sa Univerziteta u Koloradu.

Dva velika polja koja nose naziv Van Alen radijacioni pojasevi imaju oblik krofne i puna su radioaktivnih čestica koja nas štite od opasnosti iz svemira.

Unutar ovih pojaseva vladaju sile koje odvajaju elektrone od atoma koji se kreću ogromnim brzinama.

Ukoliko ovaj štit popusti, opasni elektroni bi mogli da prodru do Zemlje i da povećaju broj kancerogenih oboljenja.

NASA je poslala sonde ka štitovima kako bi saznala što više o njima pre nego što dođe do situacije da neka solarna oluja ili eksplozija na Suncu ugroze Zemlju.

Ukoliko Sunčeva radijacija probije Zemljinu metasferu, štitovi bi mogli da budu onesposobljeni na duže vreme, rekao je profesor Bejker koji polaže velike nade u sonde koje izučavaju ovaj fenomen.

Izvor: 24 sata

28/11/2014 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments