Proročanstva iz filma “Povratak u budućnost”

21/10/2015 16:44

Proročanstva iz filma “Povratak u budućnost”

U filmu “Povratak u budućnost” Marti Mekflaj i doktor Emet Braun, glavni likovi, doputovali su iz 1989. godine u 2015. godinu.

Kroz radnju filma, oni se “susreću” sa novim tehnologijama – tehnologijama budućnosti koje se nalaze u njima dalekoj 2015. godini.

Posebno u drugom nastavku ovog filma, govori se o novim tehnologijama, koje su tada bile deo naučne fantastike, a danas su stvarnost i najnormalniji deo svakodnevice.

Plaćanje bežičnih uređaja

Danas je velikom broju ljudi dostupno plaćanje preko mobilnog telefona. Postoji sve više banaka koje svoje usluge nude preko interneta, što je ubrzalo protok novca i unapredilo način plaćanja i omogućilo elektronsko plaćanje i kupovinu.

U filmu “Povratak u budućnost” postoji scena u kokoj stariji Teri pita Martija da elektronski donira 100 dolara da bi ublažio inflaciju.

Iako se predviđanje da će dolar biti u velikoj meri pogođen inflacijom nije ostvarilo, tehnologija koju su tada scenaristi izmislili – danas je deo stvarnosti.

Biometrijski uređaji

Postoji jedna scena u filmu u kojoj Martijeva buduća žena koristi svoje otiske prstiju za otvaranje vrata. To je u tada predstavljalo nešto gotovo nemoguće ni za zamisliti, a danas se koristi u mnogim sferama i na mnoge načine.

Otisak prsta je danas način da se otključaju neki mobilni telefoni, postoje biometrijske lične karte, optiskom prsta se takođe može pristupiti i bankovnom računu itd.

Igranje video igrica bez korišćenja ruku

“Povratak u budućnost” ima jednu scenu u kojoj se prikazuje budućnost gde dva momka sreću Martija koji igra igricu koristeći ruke. Njihov komenatar – “To je kao igračka za bebe!” – značilo je da je ovaj način igranja video igrica zastareo.

Iako je to u filmu bila budućnost, sada smo svedoci da je ovo predviđanje ispunjeno. Tako imamo priliku da igramo igricu bez korišćenja ruku, odnosno da, na primer, igramo tenis učestvujući celim telom, kao da smo na realnom terenu.

Video-telefoni

Kao još jedno od predviđanja filma “Povratak u budućnost” bili su i telefoni sa videom. U sadašnjosti imamo priliku da koristimo video pozive prako različitih aplikacija kao što su Viber, Skype, Facebook…

Video-naočare

Budućnost u filmu “Povratak u budućnost” u raznim scenama prikazala je sadašnjost koju bismo mogli da živimo. Naime, u jednoj sceni tokom večere gde se okupila cela porodica, deca Martija i Dženifer nose naočare dok jedu, kako bi mogli da preko njih gledaju TV i pričaju na telefon.

Upravo je to ono što je Google proizvodio – Google Glass, a iako je predstala proizvodnja ovih gedžeta, oni se i dalje mogu pronaći u prodaji, a preko njih je moguće pretraživati internet i koristiti ih za gledanje videa i slika.

21/10/2015 16:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments