Egipatska mumija stara 3000 godina poslata na rentgen

07/06/2013 10:29

Egipatska mumija stara 3000 godina poslata na rentgen

Egipatska mumija stara 3000 godina poslata je na rentgen i snimanje iz australijskog grada Perta ne bi li se otkrile njene tajne.

Kustosi se nadaju da će ovo skeniranje koje će obaviti stručnjaci Univerziteta u Mančesteru, u Velikoj Britaniji otkriti informacije o životu i smrti mumije.

Smatra se da je mumificirana žena bila sveštenica ili princeza koja je živela u Tebi.

 

Kustosi muzeja u Pertu su takođe prošle godine poslali na ispitivanje mumificirani ibis, pticu koju su Egipćani smatrali svetom.

U okviru projekata koji imaju za cilj stvaranje svetske baze podataka o mumificiranim ljudskim i životnim ostacima će ove analize naknadno biti objavljene.

Ova pretraživanja omogućavaju naučnicima podatke o ishrani drevnih Egipćana, njihovog zdravstvenog stanja, i mogućih bolesti od kojih su oboljevali.

Skeniranja i studije iz Mančesterske muzejske zbirke su nam otkrile da je deo starog Egipatskog stanovništva oboljevao od anemije, kao i da su mnogi imali probleme sa zubima, pretpostavlja se zbog ishrane koja je sadržala hleb pun peska.

Dr Lidija Meknajt sa univerzitetskog Centra za biomedicinsku egiptologiju, izjavila je za BBC da je jedno od glavnih pitanja koje se postavljaju o mumijama “da li među zavojima uopšte ima tela?”. Takođe je izjavila da najverovatnije ima jer se ispod zavoja naziru stopala i kosti.

Ovo istraživanje predstavlja nastavak programa koji je počeo 1908. godine nakon što je prva mumija otpakovana u amfiteatru Mančesterskog Univerziteta.

 

 

 

07/06/2013 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments