Upoznajte Atlantide našeg doba!

03/08/2018 14:35

Upoznajte Atlantide našeg doba!

Nekada lepi gradovi, danas samo sablasni vrhovi koji vire iz vode.

Većina gradova sa ove liste potopljena je u pokušaju da se obezbedi struja i voda za rastuću populaciju.

Dok su pojedini demolirani pre nego što su potopljeni, drugi su otali netaknuti.

Potosi, Venecuela

Grad Potosi u Venecueli napušten je 1985. godine, nakon što su vlasti odlučile da u blizini izgrade hidroelektranu. Brojni domovi su napušteni i prepušteni vodi, a tokom dvadeset godina od grada se nazirao samo krst gotičke crkve.

Tokom 2010. godine, voda je počela da se povlači, pa je tako Potosi počeo da izranja na svetlost dana.

Kuron Venosta, Italija

Samo jedna kula obeležava mesto nekadašnjeg sela, koji se danas nalazi ispod jezera Lago di Resija. Ovo alpsko mesto potopljeno je nakon završetka Drugog svetskog rata. Naime, vlasti su odlučile da spoje tri jezera u jedno i podignu hidroelektranu. Kuće i oko 1.300 ari voćnjaka prekriveni su peskom, a toranj je ostavljen namenski kao memorijal. Tokom zime, kada se leto zaledi, do njega se stiže peške.

Vila Epekuen, Argentina

FOTO:www.theatlantic.com

VIla Epekuen je turističko naselje izgrađeno tokom 20-tih godina. Najposećenije je bilo krajem 70-tih. Nakon toga, iz godine u godinu, padavine su bile sve obilnije i punile su obližnje jezero. Ono je probilo branu 1985. godine i potopilo celo mesto. Selo je isplivalo tek 2009. godine, a nakon dve godine kasnije vratio se prvi i jedini stanovnik.

Vilarinjo da Furna, Portugalija

FOTO:en.wikipedia.org

Još jedan gradić koji je potopljen zbog hidroelektrane. Ovo mestašce postoji od vremena Rimskog carstva i naseljavalo ga je oko 300 ljudi. Potopljeno je 1972. godine, a zemljište i dalje pripada potomcima vlasnika čije se kuće pojave s vremena na vreme, odnosno kada nivo vode opadne.

Džal Mahal, Indija

Palata u Džajpuru nalazi se na centru jezera Man Sagar. Kada je izgrađena niko ne zna, međutim pretpostavlja se da je stara najmanje 300 godina.

Prva četiri sprata palate su potopljena, a kada je vodostaj visok iznad površine viri samo poslednji sprat.

03/08/2018 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments