Neboderi bez senke

16/04/2015 11:55

Neboderi bez senke

Što je zgrada viša, njena senka je duža. Gradovi širom sveta svakim danom se sve više šire, i to ne samo horizontalno, već i vertikalno. U takvim sredinama, šetnja ulicom uglavnom podrazumeva šetnju među zidovima.

Kada se ulazi u ovakve gradske zone, preovladava osećaj da se ulazi u neki tmuran svet. Ovo je jedan od razloga zašto u mnogim gradovima gradske vlasti usvajaju pravila o zoniranju, koja definišu maksimalnu dozvoljenu visinu zgrada. Međutim, kako bi bilo kada bi se mogli graditi takvi neboderi koji ne bacaju senku?

neboderi-bez-senke-london

Ovako bi izgledali neboderi namenjeni Londonu

Ovo pitanje odražava ideju koja stoji iza novog arhitektonskog koncepta kompanije NBBJ. Ovaj koncept podrazumeva upotrebu algoritama koji doprinose tome da se izgradi zgrada koja ne zaklanja sunce, posmatrano sa tla. Iako su prvi arhitektonski planovi izrađeni namenski za London, u narednim godinama se očekuje veliko interesovanje za ovakav dizajn nebodera. Novi koncept izgradnje je pogodan za bilo koju urbanu sredinu koja ima probleme sa objektima koji zaklanjaju sunce.

Neboderi bez senke dolaze u paru. To su dve identične zgrade koje stoje jedna pored druge. Površine njihovih fasada, koje reflektuju svetlost, napravljene su pod takvim uglom da se direktna sunčeva svetlost odbija sa jedne i usmerava ka drugoj zgradi, čime se eliminiše senka druge zgrade. I obrnuto. Prema proračunima kompanije NBBJ, ovim se prisutnost senke između nebodera smanjuje za 60%. Pomenuto rešenje ne može u potpunosti da eliminiše senke, ali značajno doprinosi tome da trotoari ne budu prekriveni tamom.

Kule koje su projektovane za London pri vrhu su šire nego pri dnu, zbog geografske lokacije Londona i položaja Sunca koji se menja u različitim godišnjim dobima. Pošto je Sunce tokom leta na višoj poziciji iznad grada, kule su pri vrhu šire, kako bi najviši spratovi mogli da uhvate sunčevu svetlost. Dizajn nebodera u drugim gradovima, koji zavisi od klimatskih uslova u mestu gradnje, verovatno bi se razlikovao od ovog koji je namenjen Londonu.

Na primer, u gradu sa visokim temperaturama vazduha tokom godine, kao što je slučaj sa Dubaijem, forma nebodera bi mogla da bude takva da odbijanje sunčevih zraka bude umerenije. Neboderi u ovakvom gradu bi mogli biti uži pri vrhu ili sa fasadom koja ima suprotan ugao u odnosu na sunčeve zrake. Još jedna mogućnost je da ta zgrada ima širu osnovu kako bi se uhvatili sunčevi zraci tokom zime, kada su dani tmurniji, a Sunce niže pozicionirano.

Ponekad se može desiti da zgrade odbijaju previše svetlosti. Stručnjaci iz kompanije NBBJ su svesni toga i uzimaju u obzir ovaj fenomen prilikom dizajniranja nebodera bez senke. Fasade koje odbijaju svetlost nikad nisu toliko konkavne da dovode do stvaranja efekta lupe, zbog čega se senke i ne mogu u potpunosti ukloniti.

U gusto naseljenim metropolama, poput Njujorka, gde izuzetno visoke zgrade bacaju senku preko Central parka, novi arhitektonski koncept može doprineti postizanju ravnoteže između potrebe za visokim zgradama i gustom gradnjom, i potrebe da tlo ostane otvoreno i osunčano.

Novo rešenje spaja dva nepomirljiva sveta – omogućava da tlo i prizemni spratovi dobiju dovoljno sunčeve svetlosti i izbegnu sudbinu prohladne pustoši, a istovremeno omogućava građevinskim subjektima da grade visoke objekte bez uplitanja u pravne detalje i rasprave.

16/04/2015 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments