Dvorac kao iz bajke – Alcazar de Segovia

30/11/2020 15:05

Dvorac kao iz bajke – Alcazar de Segovia

Jedan od najlepših dvoraca na svetu nalazi se u Španiji u bajkovitom podnožiju planina na spajanju dve prelepe reke u gradu Segovia. Dvorac nestvarnog izgleda, danas odiše pravim srednjevekovnim romantizmom, a njegova istorija stara je koliko i hrišćanstvo a možda i više. Bio je i drven, menjan i dograđivan, rimski i arapski, potom i španski, služio je kao zatvor, koledž, kraljevska palata a nama je poznat kao pepeljugin dvorac.

Alcazar de Segovia je bajkovit srednjevekovni dvorac u Španskom gradu Segovia, nastalom čak davno u drugom veku pre nove ere. Ovaj bajkoviti zamak i njegovo divlje okruženje netaknute prirode poznati su nam iz Diznijeve Pepeljuge za koju je bio inspiracija Voltu. 

Alcazar je kao i mnogi drugi dvorci u Španiji, prvobitno izgrađen kao arapska utvrđevina, a podignut je na ostacima rimskih utvrđevina. Prvi put je spomenut 1120. godine, oko 32 godine nakon što su hrišćani zauzeli grad Segoviu. Dvorac je kasnije služio kao kraljevska palata, državni zatvor, Kraljevski Artiljerijski koledž i Vojna akademija. 

Oblik dvorca nije bio poznat do vladavine Alfonsa VII (1155- 1214) a veruje se da je pre toga bio satkan uglavnom od drveta. Alfonso i njegova supruga dvorac su pretvorili u svoju primarnu rezidenciju i time su postavljeni prvi kameni temelji za zidove vidljive i danas.

Istočne kule i tornjevi, kao i širi jarak dodati su za vreme vladavine kralja Ivana II (1405- 1454). Značajne promene na zamku napravio je i kralj Filip (1558- 1598) kada je tornjevima dodao kose krovove. Nakon toga centar Španske vlasti se seli u Madrid, a Alcazar postaje državni zatvor. Od 1764. godine do 1862. godine dvorac je pripadao Royal Artillery College, a 1862. izbio je veliki požar koji je uništio veći deo strukture. Oko dvadeset godine kasnije ponovo je obnovljen, sad u mnogo romantičnijem stilu nego pre. 1898. godine, nakon restauracije, španski arhiv je prebačen u oovaj zamak , i u njemu se čuva i dan danas.

Alcazar ima dva glavna dvorišta koja su centralni deo kompleksa – veće je El Patio de Armas, a manje – El Patio del Reloj. Danas turisti mogu videti dvanaest dvorskih soba koje vežu dva dvorišta, a svaka soba je intrigantna mešavina gotike, romantike i maurske arhitekture.

30/11/2020 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments