Trijumfalni luk – Barselona, Španija

08/02/2021 12:10

Trijumfalni luk – Barselona, Španija

Neverovatna lepota prelepog španskog grada Barselone često je oslikana prikazom Trijumfalnog luka. On nema daleku istoriju niti neku tragičnu priču ili legedu ali je za stanovnike Barselone veoma važan spomenik i sećanje na jedan veoma prosperitetni period zemlje i grada i na održavanje prvog svetskog sajma održanog u Barseloni.

Barselona je glavni grad Katalonije i jedan od najlepših gradova Španije. Grad posećuju milioni turista svake godine, i istrajno drži drugo mesto po popularnosti i posećenosti gradova u Evropi, posle Pariza. Grad krase mnoge znamenitosti, istorijske i umetničke vrednosti i atrakcije. Kažu da u Barseloni nema ulice koju ne krasi neka znamenitost. Bareselona je grad gde svaki pedalj priča istoriju i popularne događaje.

Grad Barselona je prepleten kulturnim, umetničkim i istorijskim vrednostima, a one koje ćemo izdvojiti i koje ne smete propustiti su: jedan od njvećih akvarijuma u Evropi, Katedrala, Agbar Kula, Rambla Ulica, Park Guel i Citadela, Gotik Kuarter, i svakako Trijumfalni luk- Arc de Triomphe de Barcelona, kao i još mnoge druge lepote i čuda koja krase ovaj prelep španski grad.

Gradnja trijumfalnih lukova, koji su česte kulturne i istorijske znamenitosti mnogih gradova Evrope, vezuje se još za antički Rim. Tada se počastvovanim pobednicima u čast i dolazak u grad gradio trijumfalni luk, on je mogao biti privremeni i kapitalni. Ovi kapitalni krase i naše dane. To su monumentalne strukture raznih raspona, reljefa, ukrasa…

Trijumfalni luk u Barseloni nije jedan od takvih izgrađen za rimske pobednike ili bilo koje druge drevne ili moderne ratnike no jeste posvećen nekim drugim pobedama koje ne treba da se zaborave. Izgrađen je po projektu arhitekte Josepa-a Vilaseca i Casanovac-a kao glavni ulaz za svetski sajam koji je 1888. godine održan u Barseloni.

Luk je sagrađen od crvene opeke u neo-mauranskom stilu. Visina velelepne građevine je 29.8 metara.

Friz na ulaznoj strani luka koji je izradio Josep Reynes prikazuje skulpturu Barselone koja pozdravlja narode. Friz na suprotnoj strani, koju je izgradio Josep Limona, prikazuje dodelu nagrada učesnicima sajma. 

Na bočnim stranama su frizovi- alegorije- poljoprivrede i industrije koji je izradio Antoni Vilanovai trgovine i umetnosti Torquat –a Tasso-a.

Slepi miševi isklesani u kamenu na dva stuba bile su amblem kralja Jaume-a I, koji je vladao u vreme prosperiteta Barselone.

08/02/2021 12:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments